Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Επιστροφή στην κουζίνα της μαμάς

Επιστροφή στο οικογενειακό τραπέζι προτείνουν οι επιστήμονες, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα διατροφικών διαταραχών στους νέους. Η «κουζίνα της μαμάς» μειώνει κατά 35% τις πιθανότητες των εφήβων να παρουσιάσουν ανορεξία ή βουλιμία και σίγουρα το φαγητό είναι πολύ πιο νόστιμο από το έτοιμο.


Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις μελέτησαν τα δεδομένα παλαιότερων ερευνών, ώστε να συμπεράνουν πώς επιδρούν οι διατροφικές συνήθειες στην υγεία. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η συγκέντρωση όλης της οικογένειας γύρω από το τραπέζι μπορεί να μειώσει αισθητά τα ποσοστά περιπτώσεων νέων που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές.

Εκτός από τη βουλιμία και την ανορεξία, κάποιοι έφηβοι πάσχουν και από άλλες διατροφικές εμμονές που προσβάλλουν την υγεία τους, όπως η λήψη διαιτητικών χαπιών ή το υπερβολικό κάπνισμα για να μειώσουν την όρεξή τους.

Ολα αυτά όμως μπορούν να αποφευχθούν, αν τα μέλη της οικογένειας συνηθίζουν να τρώνε μαζί. Φυσικά οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά ότι κάτι τέτοιο με τους σημερινούς ρυθμούς ζωής είναι αδύνατον να συμβαίνει σε καθημερινή βάση. Ωστόσο προτείνουν να γίνεται προσπάθεια για οικογενειακή συγκέντρωση, με φαγητό φτιαγμένο «από τα χεράκια της μαμάς» τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Δύο φορές μπορεί, για παράδειγμα, να είναι τα μεσημέρια του σαββατοκύριακου.

Τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας έδειξαν επίσης ότι και στα μικρότερα παιδιά το σπιτικό φαγητό και η συνήθεια του οικογενειακού τραπεζιού μπορούν να μειώσουν κατά 12% τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Επιπλέον, όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Μπάρμπαρα Φίσε, το οικογενειακό γεύμα μπορεί να αυξήσει κατά 24% το ενδεχόμενο οι νεότεροι να μάθουν να τρώνε υγιεινά.

Σίγουρα η εν λόγω συνήθεια μπορεί να εκνευρίζει πολλούς επαναστάτες εφήβους, οι οποίοι δεν θέλουν ούτε να μιλήσουν στους γονείς τους, πόσο μάλλον να καθίσουν να φάνε μαζί τους. Παρ’ όλα αυτά οι ερευνητές επιμένουν ότι μια προσπάθεια από μέρους των γονέων αξίζει, διότι το οικογενειακό τραπέζι ενδείκνυται όχι μόνο για τον εντοπισμό πρώιμων σημαδιών κάποιας διατροφικής διαταραχής, αλλά και για την έναρξη γόνιμης συζήτησης.
www.espressonews.gr