Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Συγκίνηση προκαλεί σε ολόκληρο τον κόσμο η ιστορία μιας γυναίκας που πέθανε από καρκίνο.





Συγκίνηση προκαλεί σε ολόκληρο τον κόσμο η ιστορία μιας γυναίκας που πέθανε από καρκίνο, η οποία ζήτησε από τον Nicolas Sarkozy, με επιστολή που του διαβιβάστηκε μετά το θάνατό της, να φροντίσει τον τετραπληγικό γιο της. Στην επιστολή της η Michèle de Somer αναφέρει: «Κύριε πρόεδρε, σας ικετεύω, φροντίστε τον Eddy σαν να ήταν δικός σας γιος».

Η 57χρονη γυναίκα πέθανε την Παρασκευή και στο γράμμα της, το οποίο εμπιστεύτηκε στον δικηγόρο της Fabien Pichiotino, απευθύνει έκκληση προς τον γάλλο πρόεδρο να βρει μια θέση για τον 33χρονο γιο της σε κάποιο εξειδικευμένο ίδρυμα. Ζητάει επίσης να «επαναφέρει» τη συζήτηση για την ευθανασία. Από την πλευρά του ο Nicolas Sarkozy παρέπεμψε το θέμα στον νομάρχη του Seine Maritime, όπως έγινε γνωστό από το προεδρικό μέγαρο.

Η Michèle de Somer είχε εγκαταλείψει κάθε δραστηριότητα από το 2001 για να αφοσιωθεί στον γιο της, που έμεινε τετραπληγικός έπειτα από τροχαίο ατύχημα. Η ίδια έδωσε αγώνα υπέρ της ευθανασίας ζητώντας να υπάρξει ένας νόμος, που θα επιτρέπει σε ανθρώπους όπως ο Eddy να «πεθάνουν αξιοπρεπώς». Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο δικηγόρος της, η γυναίκα του είχε αναθέσει τους τελευταίους μήνες, να μάθει για τις ποινές που αντιμετώπιζε στη περίπτωση που έκανε στο γιο της ευθανασία. «Ωστόσο, αρρώστησε, έγινε πολύ αδύναμη και δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε αυτή την πράξη», τόνισε Pichiotino.

Σημαντική είναι και η τοποθέτηση της Marie Hubert, της μητέρας που απαλλάχθηκε -μετά την δίκη της- επειδή το 2003 βοήθησε μαζί με ένα γιατρό τον τετραπληγικό γιo της να πεθάνει. Η Hubert δήλωσε στην εφημερίδα «Liberation», ότι είναι συγκλονισμένη από την υπόθεση, επειδή η 57χρονη είχε ζητήσει τόσο έντονα να τη βοηθήσουν. «Πιστεύω ότι η τελευταία της επιθυμία ήταν να μπορέσει να φύγει με τον γιο της. Δυστυχώς δεν την άκουσε κανένας», ανέφερε η Marie Hubert εκφράζοντας την ελπίδα να αλλάξει σύντομα το καθεστώς που επικρατεί όσον αφορά στην ευθανασία