Σάββατο 9 Ιουλίου 2011
Ο ΟΤΕ ήταν μόνο η αρχή.
Ο ΟΤΕ ήταν μόνο η αρχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων κυβερνητικών παραγόντων, σε έναν χρόνο από σήμερα, η ιδέα της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα είναι τίποτα περισσότερο παρά μια μακρινή ανάμνηση...
Γιατί, από την ώρα που ένας κρατικός οργανισμός ή επιχείρηση περνά στον απόλυτο έλεγχο ενός ιδιώτη, τότε, αυτομάτως όλα τα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου, περνούν στην ιστορία. Ακόμη και μέσω της δικαστικής οδού, αν χρειαστεί. Στην περίπτωση του ΟΤΕ, η μονιμότητα των υπαλλήλων του από τη Δευτέρα, δεν θα υφίσταται, καθώς θα χαθεί με την μεταβίβαση του επιπλέον 10% των μετοχών που ελέγχει το δημόσιο στην Deutsche Telekom.
Αργά ή γρήγορα, το ίδιο θα ισχύσει και με τις περιπτώσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και του αντίστοιχου της Θεσσαλονίκης, της ΔΕΠΑ, του ΟΥΑΘ και όλων των ΔΕΚΟ οι οποίες, η μία μετά την άλλη, θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν την ασφαλή "αγκαλιά" του κρατικού τομέα, από αυτό το καλοκαίρι. Ήδη, στην περίπτωση του ΟΤΕ, οι εξελίξεις άρχισαν. Κανονικά ήταν προγραμματισμένο να λάβουν χώρα έως το τέλος Ιουνίου. Γι αυτό και τώρα θα επιταχυνθούν. Προς αυτή την εξέλιξη θα συμβάλλουν δύο παράγοντες και συγκεκριμένα:
α) η έλευση των επικεφαλείς της τρόικας των ελεγκτών στην Αθήνα, προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, με βασικό σκοπό να ελέγχξουν όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει, βάσει του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και δεν έχουν γίνει
β) τη μεσολάβηση του καλοκαιριού, όταν οι κοινωνικές αντιστάσεις χαλαρώνουν, οπότε και οι κυβερνήσεις βρίσκουν, παραδοσιακά την ευκαιρία να κάνουν ό,τι δεν μπορούν τους άλλους 10 μήνες του χρόνου.
Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος, και μάλιστα με πολύ πιο ταχείς και πιεστικούς χρόνους, αφού και τα περιθώρια που υπάρχουν είναι από μικρά έως και ανύπαρκτα.