Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ατμόσφαιρα: δεν αγοράζεται

Να πούμε για ατμόσφαιρα σήμερα; Να πούμε. Η σκέψη αυτή ξεκίνησε από το γράμμα μιας αναγνώστριας που μου έστειλε κάποιες φωτογραφίες που θα ανέβουν την άλλη εβδομάδα ίσως -της ζήτησα κάποιες συμπληρωματικές- και με ρώταγε τι δεν κάνει καλά στο σπίτι της και δε μπορεί να συνδυάσει τα χρώματα, έναν πίνακα, μια τεράστια τηλεόραση, το σομόν χρώμα στο τοίχο και ένα τζάκι. Κατά τα άλλα το σπίτι ακόμα ψιλο-άδειο το βρήκα. Θέλω λοιπόν σήμερα να κάνω μια εισαγωγή για τις αγορές που κάνουμε και να σας πω 5-6 βασικά πράγματα για τη μεγαλύτερη χαρά που μπορεί να σου δώσει ένας χώρος, την ατμόσφαιρα.
rdeco_portraits vintage living

Πως δημιουργούμε ατμόσφαιρα...

  • βασικά με τρία πράγματα, που χωρίς αυτά δε υπάρχει τίποτα. Έργα τέχνης σωστά τοποθετημένα, όχι φτηνιάρικα από λαϊκές αγορές, ούτε χαζές αναπαραγωγές από τα γνωστά καταστήματα που βάζουν και στις τηλεοπτικές εκπομπές. Φωτισμός κεντρικός και περιφερειακός, με dimmer να μπορείτε να ρυθμίζετε εσείς την ένταση και τα σημεία που πρέπει να φωτιστούν κάθε φορά. Σωστά αξεσουάρ διακόσμησης, αγορασμένα μετά από σκέψη, κάνοντας δοκιμές και έχοντας στο μυαλό μας ήδη μια εικόνα.
  • μην επιλέγεις ποτέ χρώματα και έπιπλα επειδή είναι της μόδας. Δεν πρόκειται ποτέ να σου δώσουν ατμόσφαιρα. Ονειρέψου το σπίτι σου και μπορείς να το φτιάξεις. Διάλεξε χρώματα που σου αρέσουν επειδή τα έχεις δει σε σπίτια. Σκέψου αν εσένα σου ταιριάζουν. Μη σκέφτεσαι συνέχεια και μόνο την καθαριότητα, ώστε να γίνεται αρνητικός παράγοντας. Περιόρισε τις επιλογές που σου αρέσουν εξίσου και μετά από αυτές, διάλεξε το πιο ανώδυνο από πλευράς καθαριότητας. Το μεγαλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνει ένα χρώμα, είναι να ενώνει, να δένει το χώρο.
  • Κοστίζει ακριβώς το ίδιο να βάψεις το σωστό χρώμα και να βάψεις το λάθος χρώμα. Αυτό που πληρώνεις είναι η διαφορά στην ατμόσφαιρα. Πάρε μικρά δείγματα από χρώμα, μάζεψε φωτογραφίες από περιοδικά, πάρε δείγματα από υφάσματα και βάλ’ τα όλα δίπλα και μελέτησε τα (όχι δεν τους κάνεις μάγια) δες τα μαζί, αν πηγαίνουν. Κόψε τις σελίδες από τα περιοδικά και κάνε κολάζ ή αλλιώς inspiration board. Αλλιώς πάρε μια συμβουλευτική 2ωρη συνεδρία από έναν διακοσμητή. Πολλά μπορούν να σωθούν με μια γνώμη ειδικού. Κυρίως άφησα για το τέλος, το να μην απογοητεύεσαι, όλα γίνονται με λίγη παραπάνω προσπάθεια.
  • www.rdeco.gr