Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑΣ ΚΑΙ ...ΕΛΛΗΝΑΣ;



  • (0)

Ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών στην Ευρώπη με πρώτη την Ελλάδα

Ραγδαία αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες από το 2007 ως το 2009 στην Ευρώπη, και κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, ενώ ταυτοχρόνως μειώθηκαν οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων από 10 χώρες της Ε.Ε.

Οι αναλυτές συνδέουν το φαινόμενο με τη χρηματοπιστωτική κρίση, την αύξηση ανεργίας και τη μείωση των εισοδημάτων, παράγοντες που προκαλούν δυσφορία στους ανθρώπους και μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων. «Μολονότι βλέπουμε κάποιες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης, ταυτοχρόνως παρατηρούμε μια ανθρώπινη κρίση» λέει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία, ο οποίος επεξεργάστηκε τα στοιχεία.


Με την ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα, ο Στάκλερ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 17% στην Ελλάδα, και κατά 13% στην Ιρλανδία, ενώ η ανεργία αυξήθηκε κατά 2,6% το διάστημα 2007-2009 στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε «ανατρέποντας απότομα τη σταθερή μείωση αυτοκτονιών που είχαμε ως τότε».

Όπως δημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία», ανάμεσα στις 10 χώρες που εξέτασαν οι επιστήμονες (Αυστρία, Βρετανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ολλανδία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λετονία και Ρουμανία) μόνο στην Αυστρία τα ποσοστά των αυτοκτονιών μειώθηκαν πάνω από 5%, το 2009 σε σχέση με το 2007.
newsbeas.gr