Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Οι αρχές πιστεύουν ότι υπάρχουν λίγες ελπίδες να βρεθούν επιζώντες ανάμεσα στους 231 επιβαίνοντες του αεροπλάνου. Σωστικά πλοία από Γαλλία, Ισπανία, Σενεγάλη και Βραζιλία συμμετέχουν στις έρευνες, ενώ οι ΗΠΑ προσφέρουν βοήθεια μέσω δορυφορικών συστημάτων.

Αεροπλάνα έχουν περιορίσει τη ζώνη των επιχειρήσεων σε μερικά ναυτικά μίλια, μεταξύ Βραζιλίας και δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού διευθυντή της Air France, Pierre-Henry Gourgeon.

Την ίδια ώρα ίχνη φωτιάς εντόπισαν πιλότοι αερογραμμών της Βραζιλίας κοντά στην πορεία που ακολουθούσε το αεροσκάφος της Air France, ακόμη όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι στο σημείο που εντοπίστηκαν αυτά, έπεσε το Air bus 330.




Γάλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Airbus κατά πάσα πιθανότητα χτυπήθηκε από κεραυνό. Εν τω μεταξύ, τόσο η Γαλλία όσο και οι ΗΠΑ απέκλεισαν την περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος ή αεροπειρατείας.

Σύμφωνα το γαλλικό υπουργείο Μεταφορών οι επιβάτες κατάγονται από τις εξής χώρες:

Βραζιλία (58), Γαλλία (61), Γερμανία (26), Ιταλία (9), ΗΠΑ (6), Κίνα (5), Ουγγαρία (4) , Ισπανία (2), Μ. Βρετανία (2), Μαρόκο (2), Ιρλανδία (2) και ένας από Αγκόλα, Βέλγιο, Ισλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Τυνησία, Φιλιππίνες, Ελβετία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy ανέφερε σε σχετική ομιλία του χθες ότι σε φίλους και συγγενείς που περιμένουν με αγωνία σε ειδικό χώρο στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle, την «αλήθεια», ότι δηλαδή στενεύουν οι ελπίδες να εντοπιστούν επιζώντες.

Σε αυτή την τραγική περίπτωση, θα πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα για την Air France στην 75η ιστορία της στο χώρο.


EkprosopoS ths AIR FRANCE γνωστοποίησε ότι το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με συσκευές Argos, οι οποίες μπορούν να εκπέμπουν επί πολλές ημέρες και επιτρέπουν τον εντοπισμό τους.

Ένα αεροσκάφος "πραγματικό έργο τέχνης"

Αναπάντητα ερωτήματα αφήνει το περιστατικό με το αεροσκάφος τύπου Airbus A-330 της Air France, αφού τόσο ο συγκεκριμένος τύπος αεροπλάνου, όσο και η γαλλική αεροπορική εταιρία θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα και ασφαλή, με σχεδόν υποδειγματικό ιστορικό ατυχημάτων.

Το Airbus A-330 θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα επιβατικά αεροσκάφη διεθνώς, αφού το πρώτο και τελευταίο -μέχρι σήμερα- δυστύχημα με αεροπλάνο τέτοιου τύπου έγινε πριν από 15 χρόνια, στις 30 Ιουνίου του 1994, όταν ένα Α-320 -το αμέσως προηγούμενο μοντέλο της Airbus σε αυτήν τη χωρητικότητα- συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τουλούζης στη Γαλλία, στο πλαίσιο δοκιμαστικής πτήσης.