Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Π.Ο.Υ.: 816 θάνατοι σε 134.503 κρούσματα της νέας γρίπης

Η νέα γρίπη Α έχει προκαλέσει 816 θανάτους, οι οποίοι έχουν επιβεβαιωθεί από εργαστηριακές αναλύσεις, σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στην βόρεια και στη νότια Αμερική, οι οποίες είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στον κόσμο, έχουν καταγραφεί 707 θάνατοι, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ.

Στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού έχουν σημειωθεί 74 θάνατοι, ενώ στην περιοχή της Ευρώπης έχουν επιβεβαιωθεί 34 θάνατοι εξαιτίας της νέας γρίπης Α. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, ένας θάνατος σημειώθηκε και στα ανατολικά της λεκάνης της Μεσογείου. Κανένα θύμα της νέας γρίπης Α δεν έχει καταγραφεί από τον ΠΟΥ στην Αφρική.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων του ιού Η1Ν1 ανέρχεται στις 134.503.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των δεδομένων βρίσκεται πολύ πιο κάτω από την πραγματικότητα, αφού στις χώρες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τη νέα γρίπη Α δεν είναι δυνατό να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των ασθενών και των θυμάτων του ιού.

Εξάπλωση στις πιο απομακρυσμένες περιοχές

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η νέα γρίπη εμφανίζεται να εξαπλώνεται ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα 20 τέτοιες χώρες ανακοίνωσαν τα πρώτα τους κρούσματα.

Στη λίστα των χωρών αυτών περιλαμβάνονται δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί όπως οι Σευχέλες, το St. Kitts και Nevis, το Μπελίζ, το γαλλικό Reunion Island αλλά και η Τόνγκα η αμερικανική Σαμόα, τα νησιά του Σολωμόντα κ.α.

Ο ιός έχει επίσης εξαπλωθεί σε περιοχές όπως το Μπουτάν στα Ιμαλάια, η Ανδόρα αλλά και περιοχές που ταλανίζονται από συγκρούσεις, με φτωχές υποδομές υγείας όπως το Αφγανιστάν και το Σουδάν.