Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΟΛΑ ΤΟΥ ΔΙΑΖΥΓΙΟΥ...ΔΥΣΚΟΛΑ.!

Το διαζύγιο και η χηρεία λόγω θανάτου έχουν μια μακροπρόθεσμη ζημιογόνα επίπτωση στην ψυχική και σωματική υγεία, που ακόμα κι ένας επόμενος γάμος δεν μπορεί πλήρως να σβήσει, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη του πανεπιστημίου του Σικάγο, υπό τη δρα Λίντα Γουέιτ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό υγείας και κοινωνικής συμπεριφοράς "Journal of Health and Social Behaviour", σύμφωνα με το ΒΒC και το Live Science, αφορούσε 8.652 άτομα ηλικίας 51 έως 61 ετών, εκ των οποίων το 20% ξαναπαντρεμένοι, το 22% διαζευγμένοι ή χήροι αλλά όχι ξαναπαντρεμένοι και το 4%...αιώνια εργένηδες.

Η έρευνα διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι χωρισμένοι έχουν 20% κατά μέσο όρο περισσότερες χρόνιες ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιά ή διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Το ποσοστό πέφτει απλώς στο 12% για όσους ξαναπαντρεύονται, αλλά η "ψαλίδα" παραμένει.

Όσοι δεν παντρεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν 12% περισσότερα προβλήματα κινητικότητας, όπως βαδίσματος ή ανεβάσματος μιας σκάλας, σε σχέση με τους παντρεμένους. Οι μη παντρεμένοι ήσαν επίσης 13% πιθανότερο να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης σε σχέση με τους παντρεμένους.