H ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδίοικησης Χανίων που θέλει να προβάλει και να αξιοποιήσει ένα ανυπολόγιστης αξίας θησαυρό με τις εκατοντάδες εκκλησίες - πάνω από 300 είναι βυζαντινές - ξωκκλήσια και σημαντικά μοναστήρια που βρίσκονται διασκορπισμένα στο νομό.
Στους χώρους αυτούς ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει μοναδικές στιγμές θρησκευτικού τουρισμού ή να θαυμάσει από κοντά τη βυζαντινή τέχνη και τη θρησκευτική αρχιτεκτονική. Θαυμάσιες εκκλησίες με εξαιρετικές τοιχογραφίες από κορυφαίους βυζαντινούς αγιογράφους, όπως για παράδειγμα του Ιωάννη Παγωμένου, καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα αυτού του τόπου.
Ο επισκέπτης μπορεί εκτός άλλων να θαυμάσει την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στους Κομιτάδες Σφακίων (1314), τον Άγιο Νικόλαο στη Μονή Σελίνου (1315), τον Αρχάγγελο Μιχαήλ στα Καβαλαριανά Κανδάνου (1328), τη Μητέρα του Θεού στο Κακοδίκι Σελίνου (1332), την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Κυριακοσέλια, τη Ροτόντα στην Επισκοπή Κισάμου, τη Μητέρα του Θεού στο Στύλο (12ου αιώνα), τη βασιλική από την πρώτη βυζαντινή περίοδο στη Σούγια και πολλές άλλες.
Στην περιοχή των Χανίων βρίσκονται και πολλά σπουδαία μοναστήρια με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα.
Μερικά από αυτά είναι η Αγία Τριάδα Τζαγκαρόλων και το Γουβερνέτο στο Ακρωτήρι, η Μονή Γωνιάς στο Κολυμπάρι, η Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας κοντά στο Ελαφονήσι, το γυναικείο μοναστήρι της Χρυσοπηγής στο δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς και το γυναικείο μοναστήρι των καλογραιών στις Κορακιές Ακρωτηρίου.
Πολλά από τα μοναστήρια αυτά, αναπτύσσουν και έντονη επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς παράγουν αρίστης ποιότητας προϊόντα όπως λάδι και κρασί.