Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Kαθιέρωση της υποχρέωσης της πολιτείας να αποζημιώνει τα θύματα εγκληματικών πράξεων,

εισάγεται με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα κατατεθεί εντός των ημερών.

Όπως γνωστοποίησε στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ. Δένδιας, το κράτος θα σπεύδει να αποζημιώσει ένα θύμα βίας προς το παρόν για περιουσιακή ζημιά που υπέστη σε τρεις περιπτώσεις: αν ο δράστης δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για την αποζημίωση του θύματος, αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα του δράστη και αν ο δράστης δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά λόγω π.χ. παραγραφής ή ακαταλόγιστου.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι το όλο νομοθέτημα στηρίζεται σε απόφαση της ΕΕ και κοινοτική οδηγία του 2004 και προβλέπει τη σύσταση δύο επιτροπών. Η πρώτη, η «Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης», θα αποφαίνεται για τη συνδρομή των προϋποθέσεων και το ύψος της αποζημίωσης. Η δεύτερη, η «Ελληνική Αρχή Συνδρομής για την αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων βίας», θα αποτελεί υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης με σκοπό τη διασυνοριακή συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών με τα διάφορα κράτη για την εξεύρεση λύσης.

Ο κ. Δένδιας είπε, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτού, ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται αποζημίωση για ηθική βλάβη, αλλά μόνον για την περιουσιακή ζημία, ενώ και από αυτήν θα αφαιρείται κάθε ποσό που καταβλήθηκε από το Δημόσιο για τη νοσηλεία του θύματος, καθώς και κάθε ποσό που εισέπραξε το θύμα από το δράστη, την κοινωνική ασφάλιση ή άλλη πηγή.

Η μόνη πλευρά από την οποία εκφράστηκαν αντιρρήσεις ήταν από το ΚΚΕ και την κα Βέρα Νικολαΐδου, η οποία έκρινε ότι το νομοθέτημα εντάσσεται στο πλαίσιο της «τρομολαγνείας», ενώ υποστήριξε ότι οι μόνοι που θα αποζημιώνονται «θα είναι οι βιομήχανοι που πέφτουν θύματα απαγωγής, ή οι τράπεζες όταν ληστεύονται».

Και τις δύο ενδεικτικές περιπτώσεις τις απέκλεισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας, πέραν αυτού, ότι για το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα ληφθεί υπόψη και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.