Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Στην τρίτη ηλικία είναι πιο σημαντική η μεζούρα από τη ζυγαριά





Μια ερευνητική ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον Μάικλ Leitzmann εξέτασε τα αρχεία υγείας περισσότερων από 225.000 Αμερικανών πολιτών 50-71 ετών. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εννέα ετών - από το 1996 - 2005 - και αναλύθηκαν πρόσφατα. Η μελέτη βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους συμμετέχοντες. Ζητήθηκε πληροφόρησης, μεταξύ άλλων για τη γενική κατάσταση της υγείας, συνήθειες σ το κάπνισμα και το ποτό και τα σωματικά μεγέθη.

Ασθενής με παχύ κοιλιακή περιφέρεια, πεθαίνουν πρόωρα
Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα με τα στοιχεία από το μητρώο των θανάτων. Για το σύνολο της...
περιόδου σπουδών των εννέα ετών, εντόπισαν συνολικά 20 977 θανάτους. Συχνά ήταν σε θέση να αποδείξουν τις άμεσες συνδέσεις με την ανάπτυξη της περιφέρειας της μέσης. Έτσι είχε νεκρούς ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ή χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού με διευρυμένη περιφέρεια μέσης. Μια παρόμοια σχέση μεταξύ της θνησιμότητας και του μεγέθους του σώματος δεν μπορεί να υποστηρίξει ο ερευνητής για τον ΔΜΣ( Δίκτης μάζας σώματος).Body Mass Index(BMI)

BMI δεν διακρίνει μεταξύ του λίπους και μυϊκής μάζας
Η αδυναμία του ΔΜΣ είναι επομένως, ότι δεν κάνει διάκριση μεταξύ της μάζας του λίπους και της μυϊκής μάζας. Σε ηλικιωμένα άτομα, η μυϊκή μάζα του σώματος μειώνετε σταδιακά - δεν επηρεάζει το συνολικό βάρος του ατόμου. Η μελέτη δείχνει ότι για τους ηλικιωμένους, ειδικά όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα και τις αναπνευστικές νόσους, η περιφέρεια μέσης ειναι πολύ καλύτερος δείκτης του ατομικού κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας από ότι ο ΔΜΣ. Το θεμα δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS One.

Ποιος είναι και τι εκφράζει ο ΔΜΣ.(BMI)
Ο δείκτης μάζας σώματος δημιουργήθηκε το 19ο Αιώνα, από το βέλγο μαθηματικό Adolphe Quetelet . Εχει σαν βάση το τύπο- βάρος (σε κιλά) διαιρεμένο με το ύψος (σε μέτρα) στο τετράγωνο. Το αποτέλεσμα οταν δείχνει μια τιμή 19 - 25 ειναι ενδεικτικό για φυσιολογικό βάρος όταν είναι πάνω από 25 δείχνει τις τιμές των εν γένει υπέρβαρων. Ο ΔΜΣ 30< ονομάζεται υπέρβαρο και συνιστά επειγόντως θεραπεία. (παχυσαρκία =).
Από ποιο μέγεθος η περίμετρος της μέσης είναι επικίνδυνη.
Στις γυναίκες, η περίμετρος της μέσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80 εκατοστά (cm), για τους άνδρες όχι περισσότερο από 94 εκατοστά. Από μια τιμή των 88 εκατοστών (γυναίκες) ή 102 cm (άνδρες) θα πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.