Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Έτρεξε από τη μία άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη


Νους υγιής εν σώματι υγιεί έλεγαν οι πρόγονοί μας και ο ελληνικής καταγωγής υπερδρομέας, Κωνσταντίνος (Ντιν) Καρνάζης, έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές τους αθλητικού ιδεώδους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 11 Μαϊου, ο Καρνάζης ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα δύσκολο εγχείρημα. Κατάφερε να διανύσει 4.280 χιλιόμετρα σε διάστημα 75 ημερών, διασχίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Καλιφόρνια έως τη Νέα Υόρκη.

Η απόσταση που κάλυπτε καθημερινά ήταν 60 με 80 χιλιόμετρα, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Αφόρητη ζέστη, ισχυρές καταιγίδες, βροχές, ακόμη και χαλάζι συνάντησε σε αυτό το μοναδικό ταξίδι αντοχής και ισχυρής θέλησης.

Χρειάστηκε, επίσης, να διασχίσει ερήμους και βουνά, καθώς και να αλλάξει 50 ζευγάρια παπούτσια, μέχρι να τερματίσει στις ανατολικές ακτές της χώρας.


Ο σκοπός του όμως ιερός, αφού συγκέντρωσε το ποσό των 178.000 χιλιάδων δολαρίων, για μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει στόχο να απομακρύνει τα παιδιά και τους νέους από την καθιστική ζωή και την παχυσαρκία.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που του εξομολογήθηκαν ότι τους ενέπνευσε και ότι σκόπευαν να αλλάξουν τη ζωή τους, ήταν όπως λέει, το καλύτερο δώρο.

Η προσπάθεια του Καρνάζη προκάλεσε το ενδιαφέρον και του Λευκού Οίκου. Η πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα, τον υποδέχθηκε και του είπε ότι όλη η οικογένειά της, τον παρακολουθούσε να διασχίζει την Αμερική, προσθέτοντας ότι είναι τιμή της που τον γνωρίζει.

Γεννημένος στο Λος Άντζελες από Έλληνες γονείς, ο υπερμαραθωνοδρόμος άρχισε να τρέχει στο νηπιαγωγείο και από τότε έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα σε απαιτητικές διαδρομές, ακόμη και στο Νότιο Πόλο.

Το μεγάλο του όνειρο συνδέεται, πάντως, με την Ελλάδα: Να τρέξει τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, Αθήνα- Μαραθώνα. Του το ευχόμαστε…