Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

«Παζάρι» με την τρόικα για τα μέτρα


Αν ο κεφαλικός φόρος εφαρμοστεί για εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ, αντί τις 12.000, τότε δεν αποκλείεται να πληρώσουν το «μάρμαρο» οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή το δημοσιονομικό κενό ενδέχεται να καλυφθεί με την επιβολή ενός νέου έκτακτου Τέλους.Σήμερα φθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας προκειμένου να συναντηθούν με το νέο υπουργό Οικονομικών. Ο «τσάρος» της οικονομίας έχει στόχο να θέσει στους δανειστές μια σειρά από εναλλακτικά και ηπιότερα μέτρα σε σχέση με αυτά, που είχαν συμφωνήσει τα στελέχη της τρόικας και συνυπογράψει με τον προκάτοχό του, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Από το «μικροσκόπιο» του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να περάσει μια σειρά μέτρων του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με σκοπό την επανεξέτασή τους και ίσως την αντικατάστασή τους ...
Πρώτο μέλημα είναι η επανεξέταση της έκτακτης εισφοράς και η αντικατάστασή της με εναλλακτικά μέτρα που θα δίνουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Οι εναλλακτικές προτάσεις που έχει στα «σκαριά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφορούν στο «πακέτο» λιτότητας των 6,4 δισ. ευρώ που πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Ιουνίου, για να μη διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλες οι αλλαγές που παρουσίασε στη Βουλή ο Γ. Παπακωνσταντίνου και πιο συγκεκριμένα οι αποφάσεις για το αφορολόγητο όριο και τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να εγγυηθεί στους δανειστές ότι το πακέτο μέτρων θα τηρηθεί στο ακέραιο, ωστόσο ενδέχεται να ζητήσει να αλλάξει ο τρόπος εφαρμογής τους. Σύγουρα η τρόικα θα θέσει απαραίτητη προϋπόθεση την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου για την εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα.