Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Εξωτικοί προορισμοί


Κάθε προορισμός έρχεται με τις οδηγίες χρήσης του. Ανάλογα με το είδος των διακοπών που θέλετε να κάνετε, τις δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν, το πλήθος του κόσμου που είστε προετοιμασμένοι να συναντήσετε και τα χρήματα που μπορείτε να ξοδέψετε, υπάρχει μια συγκεκριμένη περίοδος που είναι η ιδανική για να τον επισκεφθείτε. Διαλέξαμε τους πιο δημοφιλείς και σας προτείνουμε την καλύτερη περίοδό τους...

Γενικά:
• «Τροπικό κλίμα» δεν σημαίνει μόνο υψηλές θερμοκρασίες αλλά και υψηλά ποσοστά υγρασίας που κάνουν την ατμόσφαιρα πιο βαριά από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.
• Η ιδανική περίοδος από άποψη καιρικών συνθηκών δεν είναι επτασφράγιστο μυστικό, γι’ αυτό αν την επιλέξετε, μην περιμένετε να είστε μόνοι σας.
• Οι χώρες γύρω από τον Ινδικό ωκεανό επηρεάζονται από τους μουσώνες, τους ισχυρούς εποχικούς ανέμους που το καλοκαίρι συνοδεύονται από καταρρακτώδεις βροχές. Ευτυχώς κινούνται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα κάθε τοποθεσία να δέχεται την επίδρασή τους για μικρό χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες των ντόπιων σχετικά με την ασφάλειά σας.
• Μην ξεχνάτε ότι όσο το υψόμετρο ανεβαίνει, η θερμοκρασία πέφτει, γι’ αυτό αν έχετε σκοπό να ανεβείτε σε βουνά, πρέπει να έχετε μαζί σας και τα σχετικά ρούχα.
• Στους περισσότερους τροπικούς προορισμούς η θερμοκρασία της θάλασσας είναι πολύ κοντά στη θερμοκρασία του αέρα, γι’ αυτό μην περιμένετε να δροσιστείτε μπαίνοντας στο νερό.


Καραϊβική


Το νησί Σεντ Λουτσία και στο βάθος το βουνό Πίτονς
Info: τα νησιά της Καραϊβικής, οι λεγόμενες Δυτικές Ινδίες, βρίσκονται στην κεντρική Αμερική, έξω από τον κόλπο του Μεξικού. Είναι περίπου 7.000 στον αριθμό και ανήκουν σε 30 χώρες. Τα πιο δημοφιλή είναι η Κούβα (το μεγαλύτερο), οι Μπαχάμες, το Πουέρτο Ρϊκο, η Τζαμάικα, τα Νησιά Κέιμαν, τα Μπαρμπέιντος, η Αντίγκουα και τα Τερκς εντ Κάικος. Τα ονόματά τους είναι θρύλοι της τουριστικής βιομηχανίας και στο άκουσμά τους μας έρχονται στο μυαλό κλισέ εικόνες με λευκές παραλίες, τιρκουάζ νερά και τροπικά κοκτέιλ με διακοσμητικές ομπρελίτσες. Όμως η Καραϊβική είναι πολλά περισσότερα και κάθε νησί έχει τη δική του ιστορία. Όποιο κι αν διαλέξετε, η θερμοκρασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δεν πέφτει κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βροχές είναι πολύ περιορισμένες. Αυτό, όμως, που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι η περίοδος των τυφώνων που επισήμως κρατάει από τον Ιούνιο μέχρι και το Νοέμβριο.
High season: η high season της Καραϊβικής δεν έχει να κάνει με το κλίμα εκεί, αλλά με τον καιρό στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. Έτσι, από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου, όταν δηλαδή στα περισσότερα μέρη του βόρειου ημισφαιρίου έχει κρύο, οι παραλίες εδώ γεμίζουν με κόσμο. Αποκορύφωμα της τουριστικής κίνησης (αλλά και των τιμών) είναι οι διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Ωστόσο, αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να τα βρείτε όλα ανοιχτά.
Ιδανική περίοδος: από τα μέσα Απριλίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και ιδίως ο Νοέμβριος και οι αρχές Δεκεμβρίου. Αυτό το διάστημα οι τιμές των ξενοδοχείων είναι πολύ πιο προσιτές. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι μερικά resorts μπορεί να είναι κλειστά και ότι οι μετακινήσεις ενδέχεται να είναι πιο δύσκολες. Επίσης, οι πιθανότητες για βροχές και ισχυρούς ανέμους είναι πιο αυξημένες, ενώ ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι η κυρίως εποχή των τυφώνων, γι’ αυτό καλύτερα να τους αποφύγετε. Το καλό είναι ότι οι βροχές και οι τυφώνες διαρκούν λίγο, οι δορυφορικές προβλέψεις έρχονται πάντα εγκαίρως και οι ντόπιοι είναι καλά οργανωμένοι.
Tips: δεδομένου του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού των νησιών και της πολύ διαφορετικής μορφολογίας τους, το κλίμα διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα. Κατά τον ίδιο τρόπο διαφοροποιείται το κόστος της διαμονής.


Χαβάη


Η παραλία Χαναούμα στο νησί Οαχού
Info: πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 18 νησιών στη μέση του Ειρηνικού ωκεανού, με την κοντινότερη στεριά να απέχει πάνω από 3.000 χιλιόμετρα. Αποτελεί μία από τις πολιτείες των ΗΠΑ και έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Από τα 8 κύρια νησιά της (Νιιχάου, Καουάι, Οαχού, Μολοκάι, Λανάι, Καχοολάβε, Μάουι και Χαβάη ή αλλιώς Μπιγκ Άιλαντ) κατοικούνται μόνο τα έξι και συγκεντρώνουν κάθε χρόνο περίπου 7 εκατομμύρια επισκέπτες. Οι χρυσές παραλίες με τα σμαραγδί νερά, οι εντυπωσιακοί βράχοι, ο πλούσιος βυθός με τους κοραλλιογενείς υφάλους, τα μάι-τάι στο ηλιοβασίλεμα, η εξαιρετική κουζίνα και οι ιβίσκοι στα μαλλιά κάνουν τη Χαβάη έναν προορισμό για κάθε γούστο.
High season: από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι το Μάρτιο, οπότε να είστε προετοιμασμένοι για πολυκοσμία και εξαιρετικά υψηλές τιμές στα ξενοδοχεία και τα αεροπορικά εισιτήρια.
Ιδανική περίοδος: για εγγυημένα ξηρές και ηλιόλουστες μέρες, η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε τη Χαβάη είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, όταν η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στους 29 βαθμούς Κελσίου. Οι πιο ζεστοί μήνες είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, ενώ οι πιο ψυχροί είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάιος. Ακόμα όμως και τότε η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 26 βαθμούς και οι βροχοπτώσεις, ακόμα κι όταν είναι έντονες, διαρκούν λίγες ώρες. Η ιδανική περίοδος για να επισκεφθείτε τη Χαβάη, τόσο από πλευράς καιρού όσο και από πλευράς τιμών είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος.
Tips: το κλίμα στα περισσότερο νησιά είναι παρόμοιο με τις νοτιοδυτικές ακτές να είναι πιο ξηρές και γεμάτες παραλίες με άμμο, ενώ οι βορειοανατολικές ακτές έχουν πυκνά δάση, καταρράκτες και μεγάλα κύματα. Τα πολυτελή resorts βρίσκονται κυρίως στο Oahu (Waikiki) και στο δυτικό Μάουι. Πιο οικονομικές ή περιπετειώδεις λύσεις θα βρείτε στο Μπιγκ Άιλαντ ή στο Καουάι, ενώ αν έχετε λίγες μέρες μείνετε σε ένα μόνο νησί.


Μαλδίβες


Το νησί Κόκοα στην ατόλη Μαλέ
Info: 26 ατόλες με 1.192 κοραλλιογενή νησιά στη μέση του Ινδικού ωκεανού αποτελούν τις Μαλδίβες, έναν από τους πιο μυστηριώδεις εξωτικούς προορισμούς. Μετά το Ελ Νίνιο του 2004 και το καταστροφικό τσουνάμι του 2004, οι Μαλδίβες έχουν επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. Καθαρός γαλανός ουρανός, ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, κορυφαία σημεία για καταδύσεις και snorkeling και λιμνοθάλασσες με νερό σε υψηλές σχετικά θερμοκρασίες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Κάθε λίγους μήνες ανοίγουν εδώ πολυτελή resorts κορυφαίων αλυσίδων, τα περισσότερα από τα οποία έχουν οικολογικό προσανατολισμό. Το κλίμα στις Μαλδίβες είναι τροπικό και επηρεάζεται έντονα από τους μουσώνες. Έτσι, οι βροχοπτώσεις είναι έντονες από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο λόγω των νοτιοδυτικών μουσώνων και από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο λόγω των βορειοανατολικών μουσώνων. Η θερμοκρασία όμως, μένει σχεδόν σταθερή γύρω στους 30 βαθμούς.
High season: η περίοδος των Χριστουγέννων και ο Φεβρουάριος είναι οι πιο τουριστικές, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές στα ξενοδοχεία είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Ιδανική περίοδος: Όποιο νησάκι και να διαλέξετε η ιδανική περίοδος για εγγυημένο μαύρισμα είναι από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο που οι βροχές είναι πιο λίγες. Τον υπόλοιπο χρόνο να περιμένετε περισσότερο αέρα, συννεφιά και βροχές, γεγονός που συνδυάζεται με πτώση στις τιμές των ξενοδοχείων και των εισιτηρίων χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα σας λείψει ο ήλιος.
Tips: αν στοχεύετε κάποιο από τα ακατοίκητα νησάκια, μην το αποτολμήσετε κατά τη διάρκεια του Ραμαζάνι, καθώς τα περισσότερα εστιατόρια είναι κλειστά και οι κάτοικοι μπορεί να μην είναι πολύ φιλόξενοι. Τέλος, αν ξεκινήσετε για καταδύσεις ή snorkeling, ο κανόνας είναι ότι από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο ενδείκνυνται για βουτιές οι δυτικές πλευρές των ατόλων, ενώ από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο προτιμήστε τις ανατολικές ακτές.


Ταϊλάνδη


Η παραλία Μάγια στο νησί Πι Πι Λε
Info: λέγεται και «χρυσή χώρα», όχι τόσο για το πλούσιο υπέδαφός της όσο για τη λάμψη που αποπνέει με τις κατάλευκες παραλίες της, τα γόνιμα εδάφη της και τους ζεστούς κατοίκους της. Η μοντέρνα και πολυσύχναστη Μπανγκόγκ, αμάλγαμα του διεθνούς πολιτισμού και της βουδιστικής παράδοσης, η μποέμ Chiang Mai με τα καλύτερα δείγματα της τοπικής κουζίνας και τα νησιά-σύμβολα των εξωτικών διακοπών όπως το Κο Σαμούι, το Πουκέτ αλλά και το Κο Τάο και το Κο Πι Πι Ντον συνθέτουν την ταυτότητα της χώρας. Το κλίμα από το βορρά μέχρι το νότο διαφοροποιείται έντονα, χωρίς ωστόσο ο μέσος όρος της θερμοκρασίας να πέφτει κάτω από τους 29 βαθμούς.
High season: από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι το Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης ψυχρής περιόδου. Με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται ανάμεσα στους 25 και 35 βαθμούς Κελσίου ο όρος «ψυχρή» μοιάζει οξύμωρος, ωστόσο είναι γεγονός ότι βρέχει λιγότερο και άρα η υγρασία είναι πιο περιορισμένη.
Ιδανική περίοδος: η λιγότερο τουριστική περίοδος ξεκινά από τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι το Σεπτέμβριο, συμπίπτει όμως με την περίοδο των βροχών. Αν δεν σας πειράζει ο συνδυασμός ζέστης και βροχής και θέλετε να αποφύγετε τα πλήθη και να εκμεταλλευτείτε τις χαμηλές τιμές σε ξενοδοχεία και εισιτήρια, προτιμήστε το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος και το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.
Tips: αν στοχεύετε για το βόρειο κομμάτι της χώρας, επιλέξτε το δίμηνο Μάρτιος-Μάιος ή το Ιούνιος-Ιούλιος, καθώς στα μεγαλύτερα υψόμετρα οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές. Ωστόσο, αποφύγετε τη βορειοανατολική και κεντρική Ταϊλάνδη το Μάρτιο και το Μάιο, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Το νότιο κομμάτι που είναι πιο κοντά στον Ισημερινό διατηρεί σχετικά σταθερές θερμοκρασίες όλο το χρόνο, γι’ αυτό και οι παραλίες και τα νησιά του αποτελούν ένα καλό καταφύγιο όταν όλη η υπόλοιπη χώρα ψήνεται.



Μαυρίκιος


Πορτ Λούις
Info: Ο Μαυρίκιος βρίσκεται στον Ινδικό ωκεανό και έχει πλέον καθιερωθεί ως συνώνυμο της τροπικής πολυτέλειας. Όταν στους υπόλοιπους εξωτικούς προορισμούς μπορεί να βρεθείτε κάποια στιγμή στην αξιοπερίεργη θέση να μην έχετε κάτι να κάνετε εκτός από ηλιοθεραπεία και μπάνιο στη θάλασσα, στον Μαυρίκιο δεν θα βαρεθείτε με τίποτα. Το νησί έχει πολλά ιστορικά αξιοθέατα, ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων και σχεδόν απεριόριστες δραστηριότητες. Παρόλο που δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό τουριστών, με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορείτε να αποφύγετε τα πλήθη και να σχεδιάσετε τη δική σας διαδρομή. Δεδομένης της γεωγραφικής του θέσης, ο Μαυρίκιος έχει τροπικό κλίμα με ζέστη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Χάρη στους νοτιοανατολικούς ανέμους το κλίμα παραμένει πάντα ανάλαφρο. Το καλοκαίρι διαρκεί από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο και μπορεί να είναι εξαιρετικά υγρό, ενώ ο χειμώνας από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο είναι πάντα πιο ψυχρός και πιο ξηρός. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από τους 25 στους 33 βαθμούς το καλοκαίρι και από τους 18 μέχρι τους 24 βαθμούς τον χειμώνα.
High season: εκτός από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ο Μαυρίκιος δεν έχει ουσιαστικά high season, αλλά επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως οι διακοπές στα γαλλικά σχολεία και πανεπιστήμια.
Ιδανική περίοδος: ο Μάιος και οι αρχές Δεκεμβρίου. Οι μήνες που πρέπει σίγουρα να τον αποφύγετε, αν είστε φαν των water sports και των καταδύσεων είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος γιατί τότε οι κυκλώνες βρίσκονται σε έξαρση. Αν και σπάνια χτυπούν το ίδιο το νησί, φέρνουν έντονες βροχές.
Tips: τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προτιμήστε τις δυτικές ακτές του νησιού που δεν επηρεάζονται τόσο από τους ανατολικούς ανέμους. Επίσης να έχετε υπόψη σας ότι στα μεγαλύτερα υψόμετρα η θερμοκρασία πέφτει άλλους 5 βαθμούς, ενώ οι βροχές είναι πολύ πιο συχνές.


Σεϋχέλλες


Η παραλία Σουρς ντ' αρζέντ (η πηγή του χρήματος) στο νησί Λα Ντιγκ
Info: Στα ανοιχτά της Αφρικής, τα 115 νησάκια που αποτελούν τις Σεϋχέλλες συγκαταλέγονται εδώ και χρόνια ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά, με τα πρώτα να έχουν τα πιο άγρια τοπία αλλά και τις περισσότερες υποδομές και να αποτελούν το πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο του νησιού. Τα εξωτερικά νησιά είναι εντελώς διαφορετικά, δεν έχουν λόφους και τα περισσότερα είναι ακατοίκητα. Το κλίμα στις Σεϋχέλλες είναι τροπικό, η θερμοκρασία κυμαίνεται από 24 μέχρι 32 βαθμούς και δεν έχει κάποια ιδιαίτερα ξηρή περίοδο.
High season: διαρκεί από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και γύρω από τις διακοπές του Πάσχα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια δηλαδή των διακοπών στα περισσότερα μέρη του κόσμου.
Ιδανική περίοδος: οι Σεϋχέλλες ανήκουν στους προορισμούς για όλο το χρόνο με την καλύτερη περίοδο από άποψη θερμοκρασιών και υγρασίας να είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Αλλά και η περίοδος των βροχών από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο ενδέχεται να μην είναι τόσο βροχερή και σίγουρα είναι πιο ζεστή και η καλύτερη εποχή για ψάρεμα.
Tips: κατά τη διάρκεια των κυκλώνων (το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο) αποφύγετε τα εξωτερικά νησιά στο νότο γιατί επηρεάζονται έντονα.


Μεξικό


Πλάγια Μπαλάντρα στην Μπάχα Καλιφόρνια
Info: Στην καρδιά της Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Αμερικανών (μιας και είναι δίπλα) και όχι μόνο. Από τη μία η θάλασσα της Καραϊβικής και από την άλλη ο Ειρηνικός ωκεανός, δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για μια ακτογραμμή με μοναδικές τροπικές παραλίες: χρυσή άμμος, τιρκουάζ νερά και κοκοφοίνικες είναι καθημερινό σκηνικό για τους κατοίκους της χώρας εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων. Οι πλέον τουριστικές και εξωτικές περιοχές στο Μεξικό είναι με διαφορά η Μπάχα Καλιφόρνια, η Ριβιέρα Μάγια και η Μεξικανική Ριβιέρα. Όποιος όμως δοκιμάσει να παρεκκλίνει λίγο από αυτές θα ζήσει την απόλυτη περιπέτεια.
High season: ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, από τις αρχές Δεκεμβρίου και μέχρι το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων, η περίοδος του Πάσχα και το spring break (η εβδομάδα που κλείνουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια) είναι οι πιο πολυσύχναστες περίοδοι, οι τιμές των ξενοδοχείων ανεβαίνουν και οι μετακινήσεις είναι πιο δύσκολες, γι’ αυτό πρέπει να έχετε κάνει εγκαίρως τις σχετικές κρατήσεις.
Ιδανική περίοδος: δεν υπάρχει, αφού είναι ένας προορισμός για όλο το χρόνο. Ειδικότερα το Κάμπο Σαν Λούκας έχει ηλιοφάνεια περίπου 350 μέρες το χρόνο και η θερμοκρασία μεταβάλλεται πολύ λίγο από μήνα σε μήνα, με τους πιο ζεστούς να είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος και τους πιο ψυχρούς να είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Αντίθετα, το Πουέρτο Βαγιάρτα, λόγω γεωγραφικής θέσης (προς τον Ειρηνικό) δέχεται περισσότερες βροχοπτώσεις από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο και είναι πιο εκτεθειμένο στους τυφώνες. Αν έπρεπε να επιλέξουμε μία ιδανική περίοδο, αυτή θα ήταν ο Νοέμβριος, όταν το τοπίο είναι ακόμα πράσινο, οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές και οι τιμές των ξενοδοχείων δεν έχουν αρχίσει ακόμα να ανεβαίνουν.
Tips: σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το εσωτερικό της χώρας έχει σταθερά χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις ακτές.


Γκόα, Ινδία


Η παραλία Παλολέμ
Info: 1.200χλμ νότια του Τροπικού του Καρκίνου, η Γκόα είναι η μικρότερη επαρχία της Ινδίας. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας και φημίζεται για τις παραλίες της, τα πάρτι που διοργανώνονται σε αυτές και τους τόπους λατρείας της. Οι κοκοφοίνικες, οι λευκές αμμουδιές και τα καθαρά νερά της Αραβικής θάλασσας είναι τα τρία βασικά στοιχεία που προσελκύουν στην Γκόα 2 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Εκτός από τις παραλίες μπορείτε να περιπλανηθείτε στις φυτείες βανίλιας, στις όχθες των ποταμών και στους καταρράκτες της περιοχής. Η Γκόα δέχεται επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, για διαφορετικούς, όμως, λόγους: το χειμώνα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους ξένους, κυρίως τους Ευρωπαίους και το καλοκαίρι (που είναι και η περίοδος των βροχών) την επισκέπτονται Ινδοί απ’ όλη τη χώρα.
High season: η περίοδος γύρω από τα Χριστούγεννα είναι η πιο πολυσύχναστη του χρόνου. Ο καιρός είναι ιδιαίτερα καλός και η ατμόσφαιρα εορταστική, καθώς τώρα διοργανώνονται τα καλύτερα πάρτι. Γι’ αυτό μην περιμένετε ήσυχες διακοπές.
Ιδανική περίοδος: από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο, όταν η θάλασσα είναι ήρεμη, οι θερμοκρασίες σχετικά υψηλές και οι βροχές μια μακρινή ανάμνηση. Παράλληλα, οι τιμές στα ξενοδοχεία ακολουθούν ανοδική τάση. Καθώς μπαίνει ο Απρίλιος και ο Μάιος το κλίμα γίνεται πιο θερμό και υγρό. Οι παραλίες αδειάζουν και οι τιμές σιγά-σιγά πέφτουν. Επίσης πολλοί θεωρούν ότι η περίοδος των μουσώνων, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο είναι η καλύτερη εποχή για τη Γκόα.
Tip: το κολύμπι είναι απαγορευτικό κατά τη διάρκεια των μουσώνων γιατί συνοδεύονται από ισχυρά παλιρροιακά φαινόμενα.


Μπαλί, Ινδονησία


Η παραλία Κούτα είναι δημοφιλής προορισμός για σέρφερς
Info: η Ινδονησία είναι η χώρα με τα ηφαίστεια, με τις πανέμορφες παραλίες, τις ζεστές καθαρές θάλασσες και τις απέραντες καλλιέργειες ρυζιού. Εκτείνεται κατά μήκος του Ισημερινού και αποτελείται από 17.000 νησιά, τα περισσότερα από τα οποία κατοικούνται. Ο πιο δημοφιλής προορισμός της Ινδονησίας είναι με διαφορά το Μπαλί. Η θέση του σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Ινδικού ωκεανού το προστατεύει από τους έντονους μουσώνες.
Ιδανική περίοδος: από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, όταν οι βροχές είναι πιο περιορισμένες και η θερμοκρασία κυμαίνεται σε υποφερτά επίπεδα. Ωστόσο, αν θέλετε να αποφύγετε τον πολύ κόσμο, προτιμήστε τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο.
High season: τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το Μπαλί γεμίζει με Ευρωπαίους, Γιαπωνέζους και Αμερικάνους, ενώ τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κατακλύζεται από Αυστραλούς. Παράλληλα αυξάνονται και οι τιμές των ξενοδοχείων και των πτήσεων.


Νησιά Φίτζι


Η παραλία Χόουμστεντ στο νησί Ουακάγια
Info: τα Φίτζι είναι ένα σύμπλεγμα περίπου 350 νησιών και βρίσκονται στο νότιο Ειρηνικό, βόρεια της Νέας Ζηλανδίας. Αποτελούν δημοφιλή προορισμό εδώ και χρόνια γι’ αυτό και έχουν ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές. Στον βορά, τα νησιά Mamanuca και Yusawa είναι τα αστέρια των Φίτζι, ένας ειδυλλιακός παράδεισος με κοραλλιογενείς υφάλους και καταγάλανα νερά που πρωταγωνιστούν σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Στο κέντρο περίπου του συμπλέγματος βρίσκονται τα μεγαλύτερα νησιά, το Viti Levu και το Vanua Levu, όπου συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο ποσοστό του πλυθησμού. Ωστόσο, ακόμα και στα μικρά νησάκια θα βρείτε πολυτελή resorts που προσφέρουν exclusive υπηρεσίες, ενώ το island hopping επιβάλλεται.
High season: εδώ η πιο πολυσύχναστη περίοδος έχει να κάνει με τον καιρό και παραδόξως δεν είναι άλλη από τον τοπικό χειμώνα, την ξηρή δηλαδή περίοδο που διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι βροχές είναι περιορισμένες, οι θερμοκρασίες πιο ανεκτές (15-28 βαθμοί) και οι πιθανότητες για ακραία καιρικά φαινόμενα ελάχιστες. Συγχρόνως αυξάνονται οι τιμές σε ξενοδοχεία και εισιτήρια με αποκορύφωμα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Μεγάλη κίνηση σημειώνεται επίσης κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.
Ιδανική περίοδος: αν θέλετε να πετύχετε καλύτερες τιμές και δεν σας τρομάζουν οι βροχές, ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος και ο Οκτώβριος είναι η ιδανική περίοδος για να επισκεφθείτε τα Φίτζι, όταν η τουριστική κίνηση είναι πιο περιορισμένη και η θερμοκρασία πολύ ευχάριστη –περίπου 23-30 βαθμοί Κελσίου. Βέβαια αυτοί οι μήνες εμπίπτουν στην περίοδο των βροχών και οι μέρες της έντονης ηλιοφάνειας ενδέχεται να εναλλάσσονται με μέρες βροχής. Επίσης, αυτή την περίοδο παραμονεύουν οι τυφώνες γι’ αυτό να παίρνετε πολύ σοβαρά τις μετεωρολογικές προβλέψεις.
Tips: οι άνεμοι που πνέουν στα Φίτζι, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο (από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο), έρχονται από ανατολικές διευθύνσεις, γι’ αυτό και οι ανατολικές πλευρές των νησιών δέχονται πάντα περισσότερες βροχοπτώσεις και έχουν λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου, μπορείτε να γλυτώσετε τις ισχυρές βροχές (κυρίως το Βίτι Λέβου) αν κατευθυνθείτε προς τα νησιά Mamanuca και Yasawa.


Γαλλική Πολυνησία


Μπόρα Μπόρα
Info: γνωστή ως Ταϊτή, από το μεγαλύτερο νησί της, η Γαλλική Πολυνησία είναι ένα παραδεισένιο σύμπλεγμα κοραλλιογενών νησίδων στα ανατολικά της Αυστραλίας, διάσπαρτες σε μια έκταση ίση με την Ευρώπη. Σικ και σαγηνευτική, αποτελεί αγαπημένο προορισμό των rich and famous που περνούν εδώ το μήνα του μέλιτος. Αποτελείται από πέντε ομάδες νησιών: τα Society Islands (όπου βρίσκεται και η Ταϊτή), τα Tuamotus, τα Marquesas, τα Australs και το αρχιπέλαγος Gambier.
High season: μπορεί η Γαλλική Πολυνησία να βρίσκεται νότια του Ισημερινού, όμως οι σχολικές αργίες της συμπίπτουν με αυτές του βορείου ημισφαιρίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να έχουμε τη high season (που συμπίπτει και με το μεγάλο φεστιβάλ Heiva). Μεγάλη κίνηση υπάρχει και τα Χριστούγεννα, στα τέλη Φεβρουαρίου και το Πάσχα καθώς και οι αρχές Μαΐου και Οκτωβρίου.
Ιδανική περίοδος: λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές και τον καιρό, η ιδανική περίοδος για να ταξιδέψετε στην Πολυνησία είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο, όταν ο καιρός είναι λίγο πιο ψυχρός και οι βροχές περιορισμένες. Από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, παράλληλα όμως αυξάνονται οι βροχοπτώσεις που έχουν συνήθως τη μορφή σύντομων, βίαιων καταιγίδων.
Tips: μπορεί τα αγαπημένα νησιά των ταξιδιωτικών γραφείων να είναι τα Μπόρα Μπόρα, η Ταϊτή και το Μουρέα, ωστόσο η Γαλλική Πολυνησία έχει πολλούς ακόμα άσσους στο μανίκι της। Πιο συγκεκριμένα, τα νησιά με τουριστικές υποδομές είναι 30 στον αριθμό και αυτά που είναι λιγότερο γνωστά (όπως το Raiatea -το αδερφάκι του Μπόρα Μπόρα- και το Tahaa στα νησιά Society, το Mataiva και το Tikehau στα Tuamotus, τα Nuku Hiva, Ua Huka, Ua Pou στα Marquesas και τα Raivavae και Rurutu στα Australs) είναι και πολύ πιο οικονομικά.
www.thea.gr