Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ...

Καταδικάστηκαν μέλη του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Πιερίων

Με ποινές από 8 έως 15 μήνες καταδικάστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πιερίων για την υπόθεση της απόπειρας σύστασης Δημοτικής Επιχείρησης με μεγαλομέτοχο ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δίκη πραγματοποιήθηκε στις 16-6-2011 στη Θεσσαλονίκη και οι ποινές είναι εφέσιμες.
Η υπόθεση
Στην τετραετία 2003 – 2006, στην περιοχή των Πιερίων εμφανίστηκαν πολλοί επενδυτές οι οποίοι είχαν...
στόχο να αξιοποιήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως τα επιφανειακά νερά  των χειμάρρων που κατεβαίνουν από το βουνό.
Η τότε διοίκηση του Δήμου Πιερίων με δήμαρχο τον κ. Στέφανο Τζιτζιλή, μετά την «επέλαση» των επενδυτών και των «επενδυτών» κάποια στιγμή «αφυπνίστηκε» και ξεκίνησε μια διαδικασία για την εγκατάσταση δικής της υδροηλεκτρικής μονάδας. Μάλιστα, ο επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, αντιδήμαρχος τότε κ. Δημ. Βαϊνάς, επισκέφτηκε και αντίστοιχες μονάδες ανά την Ελλάδα για να εντρυφήσει στην τεχνογνωσία.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα άγνωστο γιατί και αναιτιολόγητα για την βιωσιμότητα ή μη της αμιγούς Δημοτικής ή άλλης μορφής επιχείρησης, αποφασίστηκε να συσταθεί μια επιχείρηση στην οποία μέτοχοι θα είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος της Πλειοψηφίας (και για αρκετό διάστημα Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου) κ. Κωνσταντίνος Στραβογιάννης και ο Δήμος Πιερίων.
Οι διάφορες καταστατικές μεθοδεύσεις που επιχειρήθηκαν να περάσουν προς όφελος κυρίως του ιδιώτη επενδυτή και δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, του κ. Στραβογιάννη, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας και της διοίκησης του Δήμου Πιερίων.
Σε μια από αυτές τις αποφάσεις παρόλο που ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ρητά απαγορεύει να ψηφίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν έννομο συμφέρον από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  ο κ. Στραβογιάννης συμμετείχε και ψήφισε.

Μάλιστα με την υπόδειξη νομικών συμβούλων και χωρίς την ουσιαστική αποτρεπτική παρέμβαση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πιερίας) επιχειρήθηκε και από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της τετραετίας 2007 – 2010 (με δήμαρχο τον κ. Δημ. Βαϊνά) να επικαιροποιηθούν και να «νομιμοποιηθούν» οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της περιόδου 2003 – 2006.

Οι αντιδράσεις των Δημοτικών Συμβούλων της μειοψηφίας και οι προσφυγή τους με ενστάσεις κατά των προφανώς παράνομων αποφάσεων είχε ως αποτέλεσμα η υπόθεση αυτή να ακυρωθεί και μετά από έλεγχο αρμόδιου επιθεωρητή η υπόθεση στάλθηκε στον εισαγγελέα. Από την εκδίκαση της υπόθεσης την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011 προέκυψαν οι ποινές για όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Πιερίων, των δύο δημοτικών περιόδων  2003 – 2006 και 2007 – 2010, οι οποίοι ψήφισαν θετικά στην «αμαρτωλή» αυτή υπόθεση της σύστασης επιχείρησης «Δήμου Πιερίων και Κ. Στραβογιάννη Α.Ε.».
Οι ποινές που επιβλήθηκαν από το δικαστήριο είναι αρκετά σοβαρές αφού ξεκινούν από 8 μήνες και φτάνουν μέχρι 15 μήνες. Αν και είναι εφέσιμες ίσως προκύψουν προβλήματα σε όσους από τους καταδικασθέντες είναι και σήμερα αιρετοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΠΗΓΗ  PieriaLife