Με διάθεση να… διευρύνει τους ορίζοντές του, το ανεξάρτητο πλέον μικρό σας ανακαλύπτει πόσο συναρπαστικές μπορούν να γίνουν οι βόλτες στο σπίτι.
Βάζει δύναμη στα πόδια και στα χέρια, κρατά ψηλά το κεφάλι του και στρέφοντάς το δεξιά αριστερά απολαμβάνει με τις ώρες τις τσάρκες του στα δωμάτια… Ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό δεν μπορούσε να αποχωριστεί την αγκαλιά σας, τώρα, ζωηρό και αεικίνητο, δεν σταματά να σεργιανίζει ολόκληρο το σπίτι με τα μάτια του ορθάνοιχτα, σαν να μην το έχει δει ποτέ ξανά στη ζωή του. Και μπορεί να μην το βλέπει πρώτη φορά, πρώτη φορά όμως αισθάνεται τόσο ευτυχισμένο που η όρεξη για νέες εμπειρίες «υποστηρίζεται» από τη δύναμη που νιώθει στα άκρα του, κάτι που του επιτρέπει να πλησιάζει και να επεξεργάζεται καθετί ενδιαφέρον.
Στο δρόμο για την «ανεξαρτησία»
Το κατόρθωμα του μωρού σας να μπουσουλά θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η πρώτη μεγάλη του επιτυχία στον αγώνα που κάνει προς την ανεξαρτησία του. Αν το σκεφτείτε δεν απέχει και πολύ… Εκεί που ήταν απόλυτα εξαρτημένο από εσάς, ξαφνικά συνειδητοποιεί πως μπορεί να κινείται μόνο του με τη βοήθεια των χεριών και των ποδιών του, ενώ λίγο καιρό μετά θα καταφέρει να σταθεί όρθιο
• Από τον 4ο μήνα, λοιπόν, τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη δύναμη που διαθέτουν στα χέρια τους ενώ περίπου ένα μήνα μετά καταφέρνουν συνήθως να στηριχτούν σε αυτά και να σηκώσουν το κεφάλι τους όταν είναι μπρούμυτα.
• Στους 6 μήνες μπορούν να κάτσουν χωρίς στήριξη και αν κρατήσουμε στα γόνατά μας ένα μωρό αυτής της ηλικίας, θα το δούμε να στέκεται όρθιο με τεντωμένα πόδια.
• Γύρω στον 7ο μήνα θα καταφέρει να γυρίσει από ανάσκελα, μπρούμυτα ή το αντίθετο, δείχνοντάς μας με αυτό τον τρόπο πως έχει αποκτήσει σε σημαντικό βαθμό τον έλεγχο του σώματός του.
• Κάποια στιγμή, μεταξύ 7ου- 10ου μήνα, είναι πολύ πιθανό να το δούμε να στηρίζεται καμαρωτά- καμαρωτά στα χέρια του και στα λυγισμένα του γόνατα και… να μπουσουλά! Έχοντας καταφέρει να συντονίζει τις κινήσεις των χεριών με αυτές των ποδιών, το μωρό, στην αρχή δειλά-δειλά και όσο εξασκείται γρηγορότερα και με φόρα, αρχίζει να απολαμβάνει την αυτονομία του, η οποία βέβαια ολοκληρώνεται με τα πρώτα βήματα (κοντά στα πρώτα γενέθλια).
Καθένα με το στιλ του
Όπως είπαμε, το μπουσούλημα είναι το μεταβατικό στάδιο που διανύει το μωρό από την αγκαλιά σας στο ανεξάρτητο περπάτημα και το βοηθά, εκτός από το να δυναμώσει το σώμα του, να αντιληφθεί και την έννοια της κίνησης. Μην αγχωθείτε όμως αν δείτε πως το μωρό σας δεν μπουσουλά με το συνηθισμένο σε όλους μας τρόπο, δηλαδή προς τα μπρος. Πρέπει να ξέρετε πως υπάρχουν πολλά «είδη» μπουσουλήματος και τα μωρά επιλέγουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα και τα διασκεδάζει περισσότερο. Έτσι λοιπόν βλέπουμε μωρά που αντιλαμβάνονται πως έχουν καλύτερο έλεγχο και περισσότερη δύναμη στα χέρια τους και μπουσουλούν προς τα πίσω, άλλα που τους αρέσει ή τα βολεύει να ακουμπούν την κοιλιά στο πάτωμα και άλλα που προτιμούν να σέρνονται με τον ποπό. Επίσης, υπάρχουν μωρα που μπουσουλούν στο πλάι ενώ δεν είναι λίγα εκείνα που λατρεύουν την ώθηση που δίνει η πατούσα στην κίνησή τους: Αντί για τα γόνατα, χρησιμοποιούν τις πατούσες τους και έχοντας ανοιχτές τις παλάμες στο έδαφος, μετακινούνται δίνοντας στο σώμα τους ένα σχήμα που θυμίζει «βουνό».
Θυμηθείτε: Όποιον τρόπο και να επιλέξει το μωρό σας για να μπουσουλήσει είναι φυσιολογικός και δεν αποκαλύπτει κάτι ανησυχητικό για την ανάπτυξή του.
Έλα, μωρό μου, στη μανούλα
Πώς όμως μπορούμε να ενθαρρύνουμε το μωρό μας να μπουσουλήσει; Ο καλύτερος τρόπος είναι να του προσφέρουμε ένα ενδιαφέρον περιβάλλον που θα του δημιουργήσει την όρεξη να το ανακαλύψει. Και τα παιχνίδια αποδεικνύονται οι πολυτιμότεροι βοηθοί! Ορίστε μερικές ιδέες για να το βοηθήσετε να ανακαλύψει τη μαγεία της αυτοκίνησης:
• Απλώστε τα χέρια σας και καλέστε το μωρό να σας φτάσει λέγοντας «έλα να σε πάρω αγκαλιά!».
• Καθίστε στο πάτωμα και προκαλέστε το να έρθει προς το μέρος σας για να πάρει το αγαπημένο του λαγουδάκι, που κρατάτε. Επίσης, μπορείτε να το κρατήσετε μπροστά του και όσο το πλησιάζει να το απομακρύνετε έτσι ώστε να το βοηθήσετε να εξασκηθεί στο μπουσούλημα.
• Αφήστε σε ένα σημείο μακριά σας, όμως, το παραπάνω λαγουδάκι και ξεκινήστε εσείς να μπουσουλάτε για να το φτάσετε, δείχνοντας στο μικρό σας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κινηθεί.
• Αφήστε μια μπάλα να τσουλήσει μπροστά του και ενθαρρύνετέ το να την κυνηγήσει.
• Κάντε του δώρο ένα παιχνίδι που προχωρά μόνο του, βάλτε του μπαταρίες και τοποθετήστε το μπροστά του... για να το ξεσηκώσει.
Όσο σεργιανίζω… ανακαλύπτω
Στο πλάι, με τον ποπό ή προς τα πίσω, το αγγελούδι σας είναι ενθουσιασμένο που επιτέλους μετακινείται προς την κατεύθυνση που θέλει. Τι θα μάθει όμως το μικρό σας το διάστημα που μπουσουλά και… τι είδους εμπειρίες το περιμένουν;
«Θέλω το κόκκινο τρενάκι και… θα το πάρω»
Η ικανότητα του μωρού σας να μπουσουλά του υπόσχεται κάτι πραγματικά πολύτιμο: την ανεξαρτησία του. Ενώ μέχρι τώρα τα παιχνίδια του «πήγαιναν» σε εκείνο, τώρα μπορεί να εντοπίσει με τα μάτια σε ποιο σημείο του δωματίου είναι το αγαπημένο του κόκκινο τρενάκι και να αρχίσει να κατευθύνεται προς τα εκεί. Στηριζόμενο αποκλειστικά και μόνο στις δυνάμεις του, νιώθει υπερήφανο που δεν σας έχει πια ανάγκη και μπορεί να κάνει αυτό που θέλει σαν ένα μεγάλο μωρό. Και φυσικά, εκτός από τα παιχνίδια του, μπορεί να πλησιάζει όλα εκείνα τα αντικείμενα που τόσο καιρό χάζευε από το ριλάξ ή την αγκαλιά σας (βιβλία, ποτήρια, τηλεκοντρόλ κ.λπ.) και δεν μπορούσε να τα φτάσει, αλλά και εσάς ή το μπαμπά του: όποτε θέλει να βρεθεί κοντά σας, δεν κλαίει για να σας καλέσει κοντά του, αλλά… βάζει κατευθείαν πλώρη προς το μέρος σας.
«Βρίσκω κρυμμένους θησαυρούς»
Κάθε βόλτα στο σπίτι υπόσχεται μια ανεπανάληπτη εμπειρία στον μικρό εξερευνητή. Πότε αργά-αργά, κοιτάζοντας προσεκτικά τα πάντα γύρω του, ώστε να αποφασίσει ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο για να σταματήσει και πότε με φόρα, γιατί έχει βάλει κάτι στο μάτι, οι εξερευνήσεις δεν σταματούν π- ο- τ- έ! Θα το δείτε λοιπόν να ανοίγει τα ντουλάπια της κουζίνας και να εκπλήσσεται βλέποντας τις κατσαρόλες ή το τελευταίο συρτάρι της σιφονιέρας σας για να ανακαλύψει τα ρούχα σας, να κοντοστέκεται στον καναπέ και να σηκώνει τα μαξιλάρια γιατί ξέρει πως κάπου εκεί αφήσατε το περιοδικό, να κοιτά περίεργα κάτω από το κρεβάτι σας και να γελά θριαμβευτικά μόλις εντοπίσει τις παντόφλες σας, να τραβά την κουρτίνα και να ανακαλύπτει ένα μπαλκόνι με ανθισμένα λουλούδια. Για το μωρό σας παντού κρύβεται ένας θησαυρός και είναι έτοιμο να τον ανακαλύψει όσο καλά κρυμμένος κι αν είναι…
«Αντιμετωπίζω με επιτυχία τις δυσκολίες»
Με έκπληξη θα παρατηρήσετε πως η όρεξη του αεικίνητου μωρού σας δεν περιορίζετε με τίποτα. Εκτός από το ότι μπουσουλά τις ώρες που... οι δρόμοι είναι άδειοι, θα το δείτε χωρίς καθόλου δυσκολία να συνεχίζει να κυκλοφορεί ακόμα και αν μπροστά του παρουσιαστεί ένα μεγάλο μαξιλάρι, διάφορα παιχνίδια με τα οποία δεν θέλει τώρα να παίξει, η γεμάτη με ρούχα βαλίτσα σας, η σιδερώστρα κ.λπ. Πότε περνώντας από πάνω και πότε κάνοντας τους απαραίτητους ελιγμούς, το μωρό προσπερνά τα εμπόδια που βρίσκει και συνεχίζει για την πορεία που έχει χαράξει. Το έξυπνο παιδάκι σας μαθαίνει να έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και να βρίσκει λύσεις στα… καθημερινά προβλήματα της ζωής! Μέσα από τέτοιου είδους δοκιμασίες ανακαλύπτει επίσης τις δυνάμεις και τις αντοχές του και στηριζόμενο σε αυτές, διαπιστώνει πως τελικά μπορεί να καταφέρει τα πάντα.
«Αριστερά το δωμάτιο της μαμάς, δεξιά το δικό μου»
Ενώ στην αρχή μπουσουλούσε διστακτικά από δωμάτιο σε δωμάτιο, τώρα, γρήγορα και αποφασιστικά επισκέπτεται όποιο χώρο του σπιτιού επιθυμεί. Εκτός από το ότι όσο εξασκεί την ικανότητά του να μπουσουλά, κινείται με όλο και περισσότερη άνεση και... αέρα, το μωρό σας γνωρίζει καλύτερα το σπίτι και αποκτά έναν καλό προσανατολισμό του χώρου και των πραγμάτων που βρίσκονται σε αυτό. Καταλαβαίνει, για παράδειγμα, πως φεύγοντας από το σαλόνι που στη γωνία υπάρχει ο μεγάλος καναπές με τα μαξιλάρια, θα συναντήσει στα αριστερά του την κουζίνα, το δωμάτιο στο οποίο τρώμε γιατί εδώ υπάρχει το καρεκλάκι φαγητού, ενώ λίγο πιο κάτω, στο δεξί του χέρι είναι το υπνοδωμάτιό του με το κρεβάτι που κοιμάται και τα αγαπημένα του παιχνίδια. Και μπορεί ακόμα να μην αντιλαμβάνεται τις έννοιες «αριστερά δεξιά», αλλά έχει αποκτήσει πια καλή αντίληψη του χώρου.
«Ουπς! Ένα καρούμπαλο»!
Τρέχει-τρέχει για να φτάσει όσο το δυνατό γρηγορότερα το αρκουδάκι που βρίσκεται στο πάτωμα, κάτω από το κρεβάτι σας και σε κλάσμα δευτερολέπτου το βλέπετε να κλαίει σπαρακτικά γιατί χτύπησε το κεφαλάκι του στο ξύλο... Μεταξύ των όσων ανακαλύπτει το μωρό σας τώρα που μπουσουλά, είναι και ο πόνος! Αυτό συμβαίνει γιατί τα μωρά αυτής της ηλικίας δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου αλλά και γιατί δεν έχουν αποκτήσει ακόμα τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεών τους. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ο άγγελός σας να χτυπήσει το κεφάλι του ενώ μπουσουλά ή να πιάσει το χέρι του στην πόρτα και όταν τα δάκρυα θα αρχίσουν να τρέχουν ποτάμι, να αναζητά τη φιλόξενη αγκαλιά σας για να γίνει καλά και να ηρεμήσει. Αν νομίζετε βέβαια πως δεν θα το ξανακάνει γιατί του έγινε μάθημα, είστε γελασμένες!
Βόλτες με ασφάλεια
Αμέσως μόλις το μωρό σας αρχίσει να μπουσουλά, πρέπει να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορεί να ευχαριστιέται τις τσάρκες του. Και ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσετε πού καραδοκούν οι κίνδυνοι για την υγεία του είναι να δείτε τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία. Μπουσουλήστε λοιπόν και θα καταλάβετε ποια μέτρα πρέπει να πάρετε ανάλογα με το χώρο σας. Εμείς σας επισημαίνουμε τα σημαντικότερα:
• Μαζέψτε τα καλώδια που ακουμπούν στο πάτωμα και στερεώστε τα ψηλά στον τοίχο.
• Εφαρμόστε προστατευτικά στις πρίζες.
• Σκουπίζετε και σφουγγαρίζετε τακτικά για να είναι το σπίτι καθαρό. Προσοχή όμως: ένα- ένα δωμάτιο, στο οποίο βέβαια θα απαγορεύετε την είσοδο μέχρι να στεγνώσει.
• Απομακρύνετε μικροσκοπικά αντικείμενα όπως κέρματα, μπρελόκ, κουμπιά κ.λπ. αλλά και βαριά διακοσμητικά όπως κρυστάλλινα κηροπήγια, ασημένιες κορνίζες κ.λπ. που μπορεί να φτάσει το μωρό. Επίσης, καταργήστε τα μακριά τραπεζομάντιλα: πολύ συχνά προκαλούν την περιέργειά των μωρών και τα τραβάνε, με αποτέλεσμα να προσγειώνονται στο κεφάλι τους από πιάτα και πιρούνια μέχρι τασάκια!
• Αντικαταστήστε τις θηλιές που υπάρχουν στις κουρτίνες με διακοσμητικά κορδόνια, γιατί μπορεί να έρθει στο μικρό σας η ιδέα να περάσει το κεφαλάκι του μέσα σε αυτές.
• Αγοράστε ειδικά διάφανα πλαστικά και «ντύστε» τα τζάμια της μπαλκονόπορτας ώστε αν κάποια στιγμή σπάσουν, να παραμείνουν κολλημένα.
• Βεβαιωθείτε πως τα έπιπλά σας έχουν σταθερές βάσεις και αν κάποια από αυτά έχουν μυτερές γωνίες, εφαρμόστε ειδικά προστατευτικά.
• Μην πετάτε στον κάδο των αχρήστων –έναν από τους πιο αγαπημένους στόχους των μικρών εξερευνητών- επικίνδυνα αντικείμενα όπως γυαλιά, ξυραφάκια κ.λπ.
• Εξαφανίστε τα αιχμηρά αντικείμενα από τα τελευταία συρτάρια της κουζίνας, τα καλλυντικά και τα αποσμητικά από το κομοδίνο σας, τα φάρμακα, τα απορρυπαντικά, το οινόπνευμα κ.λπ. από το ντουλάπι του μπάνιου, που το μωρό θα μπορούσε να ανοίξει.
• Προμηθευτείτε προστατευτικό πλέγμα και εφαρμόστε το στα κάγκελα του μπαλκονιού. Τώρα το καλοκαίρι, το μωρό, βλέποντας εσάς να κάθεστε έξω, θα θέλει να εξερευνήσει και τον «εξωτερικό» χώρο, οπότε καλό είναι να έχετε προνοήσει.
Θυμηθείτε: Η δική σας επίβλεψη δεν μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και το πιο καλά θωρακισμένο σπίτι. Μην αφήνετε λοιπόν το μωρό στιγμή μόνο του!
«Γιατί το παιδί μου δεν μπουσουλά»;
Αν το παιδάκι σας δεν δείχνει ιδιαίτερα ορεξάτο να μπουσουλίσει, δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείτε πως η πορεία της ανάπτυξής του δεν είναι σωστή. Πρέπει να ξέρετε πως μπορεί η μεταβατική περίοδος του μπουσουλήματος να είναι μια φυσιολογική περίοδος που βοηθά τα παιδιά να περπατήσουν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλα τα παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν από αυτή. Οι ειδικοί σας καθησυχάζουν και σας ενημερώνουν: το μπουσούλημα δεν είναι υποχρεωτικός κινητικός σταθμός: πολλά μικρά, που δεν έχουν μπουσουλήσει ποτέ, καταφέρνουν να περπατήσουν κατευθείαν με την ίδια επιτυχία με τα παιδιά που μπουσουλούν.
www.myworld.gr
Βάζει δύναμη στα πόδια και στα χέρια, κρατά ψηλά το κεφάλι του και στρέφοντάς το δεξιά αριστερά απολαμβάνει με τις ώρες τις τσάρκες του στα δωμάτια… Ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό δεν μπορούσε να αποχωριστεί την αγκαλιά σας, τώρα, ζωηρό και αεικίνητο, δεν σταματά να σεργιανίζει ολόκληρο το σπίτι με τα μάτια του ορθάνοιχτα, σαν να μην το έχει δει ποτέ ξανά στη ζωή του. Και μπορεί να μην το βλέπει πρώτη φορά, πρώτη φορά όμως αισθάνεται τόσο ευτυχισμένο που η όρεξη για νέες εμπειρίες «υποστηρίζεται» από τη δύναμη που νιώθει στα άκρα του, κάτι που του επιτρέπει να πλησιάζει και να επεξεργάζεται καθετί ενδιαφέρον.
Στο δρόμο για την «ανεξαρτησία»
Το κατόρθωμα του μωρού σας να μπουσουλά θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η πρώτη μεγάλη του επιτυχία στον αγώνα που κάνει προς την ανεξαρτησία του. Αν το σκεφτείτε δεν απέχει και πολύ… Εκεί που ήταν απόλυτα εξαρτημένο από εσάς, ξαφνικά συνειδητοποιεί πως μπορεί να κινείται μόνο του με τη βοήθεια των χεριών και των ποδιών του, ενώ λίγο καιρό μετά θα καταφέρει να σταθεί όρθιο
• Από τον 4ο μήνα, λοιπόν, τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη δύναμη που διαθέτουν στα χέρια τους ενώ περίπου ένα μήνα μετά καταφέρνουν συνήθως να στηριχτούν σε αυτά και να σηκώσουν το κεφάλι τους όταν είναι μπρούμυτα.
• Στους 6 μήνες μπορούν να κάτσουν χωρίς στήριξη και αν κρατήσουμε στα γόνατά μας ένα μωρό αυτής της ηλικίας, θα το δούμε να στέκεται όρθιο με τεντωμένα πόδια.
• Γύρω στον 7ο μήνα θα καταφέρει να γυρίσει από ανάσκελα, μπρούμυτα ή το αντίθετο, δείχνοντάς μας με αυτό τον τρόπο πως έχει αποκτήσει σε σημαντικό βαθμό τον έλεγχο του σώματός του.
• Κάποια στιγμή, μεταξύ 7ου- 10ου μήνα, είναι πολύ πιθανό να το δούμε να στηρίζεται καμαρωτά- καμαρωτά στα χέρια του και στα λυγισμένα του γόνατα και… να μπουσουλά! Έχοντας καταφέρει να συντονίζει τις κινήσεις των χεριών με αυτές των ποδιών, το μωρό, στην αρχή δειλά-δειλά και όσο εξασκείται γρηγορότερα και με φόρα, αρχίζει να απολαμβάνει την αυτονομία του, η οποία βέβαια ολοκληρώνεται με τα πρώτα βήματα (κοντά στα πρώτα γενέθλια).
Καθένα με το στιλ του
Όπως είπαμε, το μπουσούλημα είναι το μεταβατικό στάδιο που διανύει το μωρό από την αγκαλιά σας στο ανεξάρτητο περπάτημα και το βοηθά, εκτός από το να δυναμώσει το σώμα του, να αντιληφθεί και την έννοια της κίνησης. Μην αγχωθείτε όμως αν δείτε πως το μωρό σας δεν μπουσουλά με το συνηθισμένο σε όλους μας τρόπο, δηλαδή προς τα μπρος. Πρέπει να ξέρετε πως υπάρχουν πολλά «είδη» μπουσουλήματος και τα μωρά επιλέγουν αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα και τα διασκεδάζει περισσότερο. Έτσι λοιπόν βλέπουμε μωρά που αντιλαμβάνονται πως έχουν καλύτερο έλεγχο και περισσότερη δύναμη στα χέρια τους και μπουσουλούν προς τα πίσω, άλλα που τους αρέσει ή τα βολεύει να ακουμπούν την κοιλιά στο πάτωμα και άλλα που προτιμούν να σέρνονται με τον ποπό. Επίσης, υπάρχουν μωρα που μπουσουλούν στο πλάι ενώ δεν είναι λίγα εκείνα που λατρεύουν την ώθηση που δίνει η πατούσα στην κίνησή τους: Αντί για τα γόνατα, χρησιμοποιούν τις πατούσες τους και έχοντας ανοιχτές τις παλάμες στο έδαφος, μετακινούνται δίνοντας στο σώμα τους ένα σχήμα που θυμίζει «βουνό».
Θυμηθείτε: Όποιον τρόπο και να επιλέξει το μωρό σας για να μπουσουλήσει είναι φυσιολογικός και δεν αποκαλύπτει κάτι ανησυχητικό για την ανάπτυξή του.
Έλα, μωρό μου, στη μανούλα
Πώς όμως μπορούμε να ενθαρρύνουμε το μωρό μας να μπουσουλήσει; Ο καλύτερος τρόπος είναι να του προσφέρουμε ένα ενδιαφέρον περιβάλλον που θα του δημιουργήσει την όρεξη να το ανακαλύψει. Και τα παιχνίδια αποδεικνύονται οι πολυτιμότεροι βοηθοί! Ορίστε μερικές ιδέες για να το βοηθήσετε να ανακαλύψει τη μαγεία της αυτοκίνησης:
• Απλώστε τα χέρια σας και καλέστε το μωρό να σας φτάσει λέγοντας «έλα να σε πάρω αγκαλιά!».
• Καθίστε στο πάτωμα και προκαλέστε το να έρθει προς το μέρος σας για να πάρει το αγαπημένο του λαγουδάκι, που κρατάτε. Επίσης, μπορείτε να το κρατήσετε μπροστά του και όσο το πλησιάζει να το απομακρύνετε έτσι ώστε να το βοηθήσετε να εξασκηθεί στο μπουσούλημα.
• Αφήστε σε ένα σημείο μακριά σας, όμως, το παραπάνω λαγουδάκι και ξεκινήστε εσείς να μπουσουλάτε για να το φτάσετε, δείχνοντας στο μικρό σας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κινηθεί.
• Αφήστε μια μπάλα να τσουλήσει μπροστά του και ενθαρρύνετέ το να την κυνηγήσει.
• Κάντε του δώρο ένα παιχνίδι που προχωρά μόνο του, βάλτε του μπαταρίες και τοποθετήστε το μπροστά του... για να το ξεσηκώσει.
Όσο σεργιανίζω… ανακαλύπτω
Στο πλάι, με τον ποπό ή προς τα πίσω, το αγγελούδι σας είναι ενθουσιασμένο που επιτέλους μετακινείται προς την κατεύθυνση που θέλει. Τι θα μάθει όμως το μικρό σας το διάστημα που μπουσουλά και… τι είδους εμπειρίες το περιμένουν;
«Θέλω το κόκκινο τρενάκι και… θα το πάρω»
Η ικανότητα του μωρού σας να μπουσουλά του υπόσχεται κάτι πραγματικά πολύτιμο: την ανεξαρτησία του. Ενώ μέχρι τώρα τα παιχνίδια του «πήγαιναν» σε εκείνο, τώρα μπορεί να εντοπίσει με τα μάτια σε ποιο σημείο του δωματίου είναι το αγαπημένο του κόκκινο τρενάκι και να αρχίσει να κατευθύνεται προς τα εκεί. Στηριζόμενο αποκλειστικά και μόνο στις δυνάμεις του, νιώθει υπερήφανο που δεν σας έχει πια ανάγκη και μπορεί να κάνει αυτό που θέλει σαν ένα μεγάλο μωρό. Και φυσικά, εκτός από τα παιχνίδια του, μπορεί να πλησιάζει όλα εκείνα τα αντικείμενα που τόσο καιρό χάζευε από το ριλάξ ή την αγκαλιά σας (βιβλία, ποτήρια, τηλεκοντρόλ κ.λπ.) και δεν μπορούσε να τα φτάσει, αλλά και εσάς ή το μπαμπά του: όποτε θέλει να βρεθεί κοντά σας, δεν κλαίει για να σας καλέσει κοντά του, αλλά… βάζει κατευθείαν πλώρη προς το μέρος σας.
«Βρίσκω κρυμμένους θησαυρούς»
Κάθε βόλτα στο σπίτι υπόσχεται μια ανεπανάληπτη εμπειρία στον μικρό εξερευνητή. Πότε αργά-αργά, κοιτάζοντας προσεκτικά τα πάντα γύρω του, ώστε να αποφασίσει ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο για να σταματήσει και πότε με φόρα, γιατί έχει βάλει κάτι στο μάτι, οι εξερευνήσεις δεν σταματούν π- ο- τ- έ! Θα το δείτε λοιπόν να ανοίγει τα ντουλάπια της κουζίνας και να εκπλήσσεται βλέποντας τις κατσαρόλες ή το τελευταίο συρτάρι της σιφονιέρας σας για να ανακαλύψει τα ρούχα σας, να κοντοστέκεται στον καναπέ και να σηκώνει τα μαξιλάρια γιατί ξέρει πως κάπου εκεί αφήσατε το περιοδικό, να κοιτά περίεργα κάτω από το κρεβάτι σας και να γελά θριαμβευτικά μόλις εντοπίσει τις παντόφλες σας, να τραβά την κουρτίνα και να ανακαλύπτει ένα μπαλκόνι με ανθισμένα λουλούδια. Για το μωρό σας παντού κρύβεται ένας θησαυρός και είναι έτοιμο να τον ανακαλύψει όσο καλά κρυμμένος κι αν είναι…
«Αντιμετωπίζω με επιτυχία τις δυσκολίες»
Με έκπληξη θα παρατηρήσετε πως η όρεξη του αεικίνητου μωρού σας δεν περιορίζετε με τίποτα. Εκτός από το ότι μπουσουλά τις ώρες που... οι δρόμοι είναι άδειοι, θα το δείτε χωρίς καθόλου δυσκολία να συνεχίζει να κυκλοφορεί ακόμα και αν μπροστά του παρουσιαστεί ένα μεγάλο μαξιλάρι, διάφορα παιχνίδια με τα οποία δεν θέλει τώρα να παίξει, η γεμάτη με ρούχα βαλίτσα σας, η σιδερώστρα κ.λπ. Πότε περνώντας από πάνω και πότε κάνοντας τους απαραίτητους ελιγμούς, το μωρό προσπερνά τα εμπόδια που βρίσκει και συνεχίζει για την πορεία που έχει χαράξει. Το έξυπνο παιδάκι σας μαθαίνει να έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και να βρίσκει λύσεις στα… καθημερινά προβλήματα της ζωής! Μέσα από τέτοιου είδους δοκιμασίες ανακαλύπτει επίσης τις δυνάμεις και τις αντοχές του και στηριζόμενο σε αυτές, διαπιστώνει πως τελικά μπορεί να καταφέρει τα πάντα.
«Αριστερά το δωμάτιο της μαμάς, δεξιά το δικό μου»
Ενώ στην αρχή μπουσουλούσε διστακτικά από δωμάτιο σε δωμάτιο, τώρα, γρήγορα και αποφασιστικά επισκέπτεται όποιο χώρο του σπιτιού επιθυμεί. Εκτός από το ότι όσο εξασκεί την ικανότητά του να μπουσουλά, κινείται με όλο και περισσότερη άνεση και... αέρα, το μωρό σας γνωρίζει καλύτερα το σπίτι και αποκτά έναν καλό προσανατολισμό του χώρου και των πραγμάτων που βρίσκονται σε αυτό. Καταλαβαίνει, για παράδειγμα, πως φεύγοντας από το σαλόνι που στη γωνία υπάρχει ο μεγάλος καναπές με τα μαξιλάρια, θα συναντήσει στα αριστερά του την κουζίνα, το δωμάτιο στο οποίο τρώμε γιατί εδώ υπάρχει το καρεκλάκι φαγητού, ενώ λίγο πιο κάτω, στο δεξί του χέρι είναι το υπνοδωμάτιό του με το κρεβάτι που κοιμάται και τα αγαπημένα του παιχνίδια. Και μπορεί ακόμα να μην αντιλαμβάνεται τις έννοιες «αριστερά δεξιά», αλλά έχει αποκτήσει πια καλή αντίληψη του χώρου.
«Ουπς! Ένα καρούμπαλο»!
Τρέχει-τρέχει για να φτάσει όσο το δυνατό γρηγορότερα το αρκουδάκι που βρίσκεται στο πάτωμα, κάτω από το κρεβάτι σας και σε κλάσμα δευτερολέπτου το βλέπετε να κλαίει σπαρακτικά γιατί χτύπησε το κεφαλάκι του στο ξύλο... Μεταξύ των όσων ανακαλύπτει το μωρό σας τώρα που μπουσουλά, είναι και ο πόνος! Αυτό συμβαίνει γιατί τα μωρά αυτής της ηλικίας δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου αλλά και γιατί δεν έχουν αποκτήσει ακόμα τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεών τους. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ο άγγελός σας να χτυπήσει το κεφάλι του ενώ μπουσουλά ή να πιάσει το χέρι του στην πόρτα και όταν τα δάκρυα θα αρχίσουν να τρέχουν ποτάμι, να αναζητά τη φιλόξενη αγκαλιά σας για να γίνει καλά και να ηρεμήσει. Αν νομίζετε βέβαια πως δεν θα το ξανακάνει γιατί του έγινε μάθημα, είστε γελασμένες!
Βόλτες με ασφάλεια
Αμέσως μόλις το μωρό σας αρχίσει να μπουσουλά, πρέπει να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορεί να ευχαριστιέται τις τσάρκες του. Και ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσετε πού καραδοκούν οι κίνδυνοι για την υγεία του είναι να δείτε τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία. Μπουσουλήστε λοιπόν και θα καταλάβετε ποια μέτρα πρέπει να πάρετε ανάλογα με το χώρο σας. Εμείς σας επισημαίνουμε τα σημαντικότερα:
• Μαζέψτε τα καλώδια που ακουμπούν στο πάτωμα και στερεώστε τα ψηλά στον τοίχο.
• Εφαρμόστε προστατευτικά στις πρίζες.
• Σκουπίζετε και σφουγγαρίζετε τακτικά για να είναι το σπίτι καθαρό. Προσοχή όμως: ένα- ένα δωμάτιο, στο οποίο βέβαια θα απαγορεύετε την είσοδο μέχρι να στεγνώσει.
• Απομακρύνετε μικροσκοπικά αντικείμενα όπως κέρματα, μπρελόκ, κουμπιά κ.λπ. αλλά και βαριά διακοσμητικά όπως κρυστάλλινα κηροπήγια, ασημένιες κορνίζες κ.λπ. που μπορεί να φτάσει το μωρό. Επίσης, καταργήστε τα μακριά τραπεζομάντιλα: πολύ συχνά προκαλούν την περιέργειά των μωρών και τα τραβάνε, με αποτέλεσμα να προσγειώνονται στο κεφάλι τους από πιάτα και πιρούνια μέχρι τασάκια!
• Αντικαταστήστε τις θηλιές που υπάρχουν στις κουρτίνες με διακοσμητικά κορδόνια, γιατί μπορεί να έρθει στο μικρό σας η ιδέα να περάσει το κεφαλάκι του μέσα σε αυτές.
• Αγοράστε ειδικά διάφανα πλαστικά και «ντύστε» τα τζάμια της μπαλκονόπορτας ώστε αν κάποια στιγμή σπάσουν, να παραμείνουν κολλημένα.
• Βεβαιωθείτε πως τα έπιπλά σας έχουν σταθερές βάσεις και αν κάποια από αυτά έχουν μυτερές γωνίες, εφαρμόστε ειδικά προστατευτικά.
• Μην πετάτε στον κάδο των αχρήστων –έναν από τους πιο αγαπημένους στόχους των μικρών εξερευνητών- επικίνδυνα αντικείμενα όπως γυαλιά, ξυραφάκια κ.λπ.
• Εξαφανίστε τα αιχμηρά αντικείμενα από τα τελευταία συρτάρια της κουζίνας, τα καλλυντικά και τα αποσμητικά από το κομοδίνο σας, τα φάρμακα, τα απορρυπαντικά, το οινόπνευμα κ.λπ. από το ντουλάπι του μπάνιου, που το μωρό θα μπορούσε να ανοίξει.
• Προμηθευτείτε προστατευτικό πλέγμα και εφαρμόστε το στα κάγκελα του μπαλκονιού. Τώρα το καλοκαίρι, το μωρό, βλέποντας εσάς να κάθεστε έξω, θα θέλει να εξερευνήσει και τον «εξωτερικό» χώρο, οπότε καλό είναι να έχετε προνοήσει.
Θυμηθείτε: Η δική σας επίβλεψη δεν μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και το πιο καλά θωρακισμένο σπίτι. Μην αφήνετε λοιπόν το μωρό στιγμή μόνο του!
«Γιατί το παιδί μου δεν μπουσουλά»;
Αν το παιδάκι σας δεν δείχνει ιδιαίτερα ορεξάτο να μπουσουλίσει, δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείτε πως η πορεία της ανάπτυξής του δεν είναι σωστή. Πρέπει να ξέρετε πως μπορεί η μεταβατική περίοδος του μπουσουλήματος να είναι μια φυσιολογική περίοδος που βοηθά τα παιδιά να περπατήσουν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλα τα παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν από αυτή. Οι ειδικοί σας καθησυχάζουν και σας ενημερώνουν: το μπουσούλημα δεν είναι υποχρεωτικός κινητικός σταθμός: πολλά μικρά, που δεν έχουν μπουσουλήσει ποτέ, καταφέρνουν να περπατήσουν κατευθείαν με την ίδια επιτυχία με τα παιδιά που μπουσουλούν.
www.myworld.gr