Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ο γάμος κάνει καλό στην καρδιά


Ευεργετικός στην καρδιά μπορεί να είναι ένας ευτυχισμένος γάμος, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.
Ασθενείς που υποβλήθηκαν σεbypass έχοντας τη στήριξη του /της συζύγου αυξάνουν στο τριπλάσιο τις πιθανότητες να ζήσουν άλλα 15 χρόνια.
Οι γυναίκες - ασθενείς αναρρώνουν γρηγορότερα όταν έχουν κοντά στην περιπέτεια της υγείας τους τον σύζυγό τους, το ίδιο όμως ισχύει και για τους άνδρες ασθενείς, όταν ο γάμος τους είναι «ανέφελος».

Οι Aμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 225 ανδρών και γυναικών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση bypass. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το 83% των παντρεμένων γυναικών ήταν ακόμα εν ζωή, έναντι 28% εκείνων που δεν είχαν καλούς γάμους και 27% των ανύπαντρων.
Όσον αφορά στους άνδρες επίσης το ποσοστό επιβίωσης ήταν 83%, ωστόσο και οι «δυστυχισμένοι» μέσα στο γάμο τους ήταν πολύ καλύτερα από τους εργένηδες. Περίπου 60% των ανδρών που δεν ήταν ευτυχισμένοι μέσα στο γάμο τους, έζησαν 15 χρόνια περισσότερα από το μόλις 36% αυτών που ήταν άγαμοι.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Καθλίν Κινγκ, του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, οι σχέσεις βοηθούν τους ανθρώπους να παραμείνουν ενεργοί και να μην τα παρατήσουν.
Μια προηγούμενη βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι βρίσκονται σε ένα δύσκολο γάμο έχουν κατά 34% πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιολογικό νόσημα από όσους έχουν έναν ήρεμο γάμο.