Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Πώς να αντιμετωπίσετε το jet lag


Το «jet-lag» ή αλλιώς «αεροπορικό στρες» (μεταβολή των βιολογικών ρυθμών λόγω αεροπορικού ταξιδιού μεγάλης απόστασης), διαταράσσει τους φυσιολογικούς ρυθμούς του σώματος. 

Το jet lag προκαλείται από το γεγονός ότι το αεροπλάνο διασχίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα περιοχές με διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες με αποτέλεσμα ο οργανισμός του ανθρώπου να εξαντλείται από αυτές τις αλλαγές, καθώς αλλάζει το βιολογικό ρολόι.
Τα συμπτώματα που μπορεί να έχει είναι κόπωση, αϋπνία ή
υπνηλία, πονοκέφαλος, αδυναμία συγκέντρωσης, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
Για να αποφύγετε όλες αυτές τις ανεπιθύμητες επιδράσεις, μπορείτε, πριν αρχίσει η υπερατλαντική σας πτήση, να κάνετε κάποιες βασικές κινήσεις:
  • Ξεκινήστε όσο το δυνατόν ξεκούραστος το ταξίδι σας.
  • Προτιμήστε άνετα ρούχα και παπούτσια.
  • Μην μείνετε στο κάθισμά σας για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Φροντίστε να σηκώνεστε συχνά, να περπατάτε στον διάδρομο και να τεντώνεστε.
  • Προσπαθήστε να μην κοιμηθείτε πολλές ώρες.
  • Προσπαθήστε να έχετε σωστή διατροφή πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
Η διατροφή σας στο αεροπλάνο παίζει πολύ βασικό ρόλο στην αύξηση ή τη μείωση του jet lag. Το προηγούμενο βράδυ του ταξιδιού σας, προτιμήστε να φάτε ελαφρά, π.χ. ένα σάντουιτς και μια σαλάτα ή μια ελαφριά σούπα.
Στη διάρκεια του ταξιδιού, αποφύγετε τις διατροφικές υπερβολές. Καταναλώστε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες που ανεβάζουν τα αμινοξέα και κρατούν το σώμα σε εγρήγορση. Οι πρωτεΐνες βρίσκονται στο κρέας και στα παράγωγά του, οπότε καταναλώστε άφοβα αυγά, τυρί, λουκάνικα, ζαμπόν ή μπέικον. Αν πάρετε και βραδινό μέσα στο αεροπλάνο, φροντίστε να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες που διεγείρουν την έκκριση μελατονίνης, της ουσίας που βοηθά στον ύπνο. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι τα ζυμαρικά, οι πατάτες και τα γλυκά που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε βαθιά. Τηρήστε ακριβώς το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα και την ημέρα του ταξιδιού της επιστροφής σας