Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΕΕ:Παγκόσμια "μαύρη λίστα"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να καταρτισθεί μία "παγκόσμια μαύρη λίστα" των επικίνδυνων αεροπορικών εταιρειών.

"Η ιδέα μου είναι να προτείνω μία παγκόσμια μαύρη λίστα παρόμοια με τη μαύρη λίστα που χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Αντόνιο Τατζάνι.

Ο επίτροπος διευκρίνισε ότι θα υποβάλει επίσημα αυτή την πρόταση σε λίγες ημέρες όταν θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τους προέδρους του συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (IOCA).

Την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε στις Βρυξέλλες ότι το μοιραίο Airbus που συνετρίβη με 153 επιβαίνοντας, είχε προκαλέσει το 2007 έρευνα σχετικά με τις προδιαγραφές ασφαλείας της εταιρείας Yemenia.

Οπως δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέλησε να τηρήσει ανωνυμία, "τον Ιούλιο του 2007 αυτό το αεροπλάνο μας έδωσε την ευκαιρία να διερευνήσουμε σχετικά με τις προδιαγραφές ασφαλείας της Yemenia".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι χώρες μέλη πραγματοποίησαν 24 επιθεωρήσεις μέσα σε δύο χρόνια, οι οποίες έδειξαν ότι οι προδιαγραφές της εταιρείας σημείωσαν βελτίωση.

Η εταιρεία Yemenia πάντως δεν περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα της ΕΕ.

Ο υπουργός Μεταφορών της Υεμένης ανακοίνωσε ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη σήμερα υποβλήθηκε σε λεπτομερή επιθεώρηση το Μάιο υπό την επίβλεψη της Airbus.