Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΕΣ

Αφιέρωμα στις μεγάλες ερμηνεύτριες του Ρεμπέτικου τραγουδιού οργανώνει ο δήμος Μελβούρνης, σε συνεργασία με το Πολυπολιτισμικό Συμβούλιο Καλών Τεχνών της Βικτόριας.

Τέσσερα κορίτσια από την καλοκαιρινή Αθήνα έφθασαν καταχείμωνο στη Μελβούρνη, για να ζεστάνουν ομογενείς και Αυστραλούς με τις φωνές τους και τη μουσική τους.

Το καθαρά γυναικείο μουσικό σχήμα, που φέρει το όνομα "Σαν μαγεμένες", βρίσκεται στη Μελβούρνη για να δώσει μόνο μία συναυλία με γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει γυναίκες.

Η συναυλία, η οποία γίνεται με τη χορηγία του "Multicultural Arts Victoria", στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος του Δήμου Μελβούρνης, θα δοθεί την προσεχή Κυριακή, 5 Ιουλίου και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα του δημαρχείου Μελβούρνης (Melbourne Town Hall).

Καρδιά και κινητήριος δύναμη των "Μαγεμένων" κοριτσιών είναι η πρώην Μελβουρνιώτισα Κριστέλλα Δημητρίου, η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια ζει και δημιουργεί καλλιτεχνικά στην Ελλάδα.

Μια από τις τελευταίες της δουλειές ήταν η μελοποίηση ποιημάτων του Καβάφη και της Σαπφώ, που κυκλοφορεί σε CD. Ερμηνευτές των ποιημάτων που μελοποίησε είναι η Λιζέτα Καλημέρη, ο γνωστός από τη θητεία του κοντά στο Μάνο Χατζιδάκη, Σπύρος Σακκάς, και η ίδια η Κριστέλλα.

Στη συναυλία της Κυριακής, που θα συμμετέχουν επίσης η Ανθή Σιδηροπούλου και η μουσικός Ειρήνη Βέλα, θα τραγουδήσουν παλιά και αξέχαστα ρεμπέτικα τραγούδια, τα οποία κατά καιρούς τραγούδησαν διάφορες μεγάλες τραγουδίστριες, όπως η Μαρίκα Νίνου, η Ρόζα Εσκενάζι, η Ρίτα Αμπατζή, η Σωτηρία Μπέλλου και άλλες.

Παράλληλα σε γιγαντοοθόνη θα γίνεται και προβολή σχετικών φωτογραφιών, που έχει επιλέξει ο Κώστας Αθανασίου από το αρχείο του ρεμπέτικου τραγουδιού.