Οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο πιθανό, σε σχέση με όσους τρώνε κρέας, να αναπτύξουν καρκίνο, αν και αυτό δεν ισχύει εξίσου για όλες τις μορφές της θανατηφόρας ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη έγινε από ερευνητές πανεπιστημίων της Βρετανίας και της Ν.Ζηλανδίας, μεταξύ περίπου 60.000 ανθρώπων, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "British Journal of Cancer", σύμφωνα με το BBC.
Η έρευνα διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, έχουν σημαντικά μικρότερα ποσοστά εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδίως του αίματος, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης, όχι όμως του εντέρου ή της μήτρας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ στο γενικό πληθυσμό το 33% των ατόμων θα εμφανίσουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους, για τους χορτοφάγους το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο στο 29% περίπου.
Όσον αφορά τον καρκίνο του στομάχου, οι κρεατοφάγοι έχουν περίπου τριπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου σε σχέση με τους χορτοφάγους και όσους χορτοφάγους τρώνε και ψάρι. Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι τα κατεργασμένα κρέατα εμπλέκονται στον καρκίνο του στομάχου (λόγω ουσιών που περιέχουν και μπορεί να βλάψουν το DNA, καθώς και της υψηλής θερμοκρασίας που μαγειρεύονται και η οποία μπορεί επίσης να παράγει καρκινογόνες ουσίες), συνεπώς τα νέα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη.