Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Korfball: Ενα σπορ και για τα δύο φύλα...




























Το ποδόσφαιρο θεωρείται " ο βασιλιάς των σπορ", το μπάσκετ χαρακτηρίζεται ως άθλημα με μεγάλες εναλλαγές στο σκορ και το χάντμπολ ως ένα από τα πλέον θεαματικά σπορ. Τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν πως υπάρχει ένα άθλημα που συνδυάζει- σε μεγάλο βαθμό- τα παραπάνω στοιχεία;

Πρόκειται για το Κορφμπολ (Korfball), ένα άθλημα που έχει στοιχεία και από τα τρία προαναφερόμενα αθλήματα, ενώ η μοναδικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι συμμετέχουν στην ίδια ομάδα άνδρες και γυναίκες (4 από κάθε φύλο).

Οι αθλητές παίζουν με μια μπάλα ποδοσφαίρου και βάζουν γκολ στο καλάθι, χωρίς ταμπλό, το οποίο βρίσκεται σε ύψος 3.50 μέτρων. Γίνονται μόνο πάσες, ενώ δεν μπορούν να κάνουν βήματα και ντρίπλα. Η μπάλα μεταβιβάζεται από χέρι σε χέρι (πάσα) μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η ομάδα χωρίζεται σε δύο ζώνες: τη ζώνη άμυνας και τη ζώνη επίθεσης, που συνήθως είναι ανά 2 άτομα (δηλαδή 2 άντρες και 2 γυναίκες).

Οι κανόνες λένε πως απαγορεύεται γυναίκα να μαρκάρει άντρα και το αντίστροφο, έξω αλλά και μέσα στην περιοχή (είναι ο χώρος γύρω από το καλάθι). Αν τυχόν μαρκαριστούν αντίθετα (γυναίκα με άντρα) μέσα στην περιοχή, δίνεται πέναλτι και εκτελείται από απόσταση 2,5 μέτρων από την κολώνα του καλαθιού.

Οταν ο αθλητής γίνεται αποδέκτης πάσας και κατά την κρίση του διαιτητή δεν είναι εύκολη η μεταβίβαση, τότε επιτρέπεται να γίνει κοντρόλ με δύο χτυπήματα. Η ντρίπλα απαγορεύεται αυστηρά, εκτός και αν είναι χαμηλά και την κάνεις να αναπηδήσει πιο ψηλά. Φυσικά, απαγορεύονται και τα βήματα. Η άμυνα είναι "man to man", όμως, οποιοδήποτε επαφή σφυρίζεται ως φάουλ.

Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι ίδιες με του χάντμπολ, δηλαδή 40μx20μ.
Σημειώνεται ότι η Ελληνική Oμοσπονδία Κορφμπολ ιδρύθηκε το 2003 και έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη. Η ομοσπονδία έχει ήδη διοργανώσει σεμινάρια για διαιτητές και προπονητές, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας (International Korfball Federation). Κανονικά πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών γίνονται στις χώρες της Ολλανδίας (σ.σ. εκεί ξεκίνησε το συγκεκριμένο άθλημα το 1930), το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Τσεχία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.