Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΝΙΑ ΒΑΡΝΤΑΛΟΣ

Όταν η πρώτη σου ταινία γίνεται ένα από τα πιο κερδοφόρα αουτσάιντερ όλων των εποχών, πώς μπορείς να την ξεπεράσεις ή, έστω, να επαναλάβεις την επιτυχία της; Ο λόγος για τη Nia Vardalos και την πρώτη της ταινία «Γάμος Αλά Ελληνικά» που συγκέντρωσε πάνω από 360 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως σε κέρδη.

Η μετέπειτα πορεία της δείχνει ολοφάνερα (ακόμη και στην ίδια) ότι είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί η επιτυχία του «Γάμου»: η μέτρια αποδοχή της κομεντί «Κόνι Και Κάρλα», η ακύρωση της τηλεοπτικής σειράς «Γάμος Αλά Ελληνικά» και η πρόσφατη αποτυχία «Έρωτας Αλά Ελληνικά» στο παγκόσμιο box-office δεν προδιαθέτουν ένα προσοδοφόρο μέλλον.

Ωστόσο, η ελληνικής καταγωγής Καναδή σεναριογράφος και ηθοποιός δεν το βάζει κάτω. Η νέα της ταινία «I Hate Valentine’s Day», όχι μόνο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λος Άντζελες αποσπώντας θετικά σχόλια, αλλά σηματοδοτεί και το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, εκτός από το σενάριο που έγραψε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κρατά η ίδια για τον εαυτό της.

Όπως υπαινίσσεται και ο τίτλος, η Vardalos επιτίθεται αυτή τη φορά στην υστερία της ημέρας των ερωτευμένων και τη γενική εμπορευματοποίηση του έρωτα. Η ηρωίδα της διατηρεί ανθοπωλείο στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και, ενώ φροντίζει να... διανθίσει τις ερωτικές σχέσεις των πελατών της, η ίδια αρνείται κάθε μορφής δέσμευση χωρίζοντας πάντα μετά από πέντε ραντεβού για να μην πληγωθεί. Μέχρι που θα γνωρίσει έναν απογοητευμένο δικηγόρο (τον John Corbett, το «γαμπρό» του «Γάμου Αλά Ελληνικά»), ο οποίος ανοίγει εστιατόριο στη γειτονιά της και φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή της.

Το χαμηλού προϋπολογισμού «I Hate Valentine’s Day» θα δοκιμάσει την τύχη του στις αμερικάνικες αίθουσες σε λίγες μέρες, στις 3 Ιουλίου, ενώ ακόμα είναι άγνωστο πότε θα πάρει ελληνική διανομή.